Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Před lety ji zničila povodeň. Obnovená nádrž na Českokrumlovsku nyní opět funguje

Za více než šest milionů korun obnovily Lesy ČR vodní nádrž na Českokrumlovsku. Před lety ji poničila povodeň, nyní ale opět slouží ke svému původnímu účelu. Kromě zadržování vody v krajině vytváří podmínky pro život vodním rostlinám a živočichům.

Na svém webu o dokončení investice informovaly Lesy ČR. Vodní nádrž se nachází v lesích u Jaroměře, což je část obce Malonty na Českokrumlovsku. 

„My jsme pouze vydali souhlas, jinak jsme se na akci nepodíleli. Mohu ale konstatovat, že se obnova nádrže vydařila. Před lety ji poničila povodeň a je určitě dobře, že nyní opět funguje a zadržuje vodu v naší krajině,“ řekl Budějcké Drbně místostarosta obce Malonty David Beutl (NK/Pro další rozvoj obce).

Obnovená vodní nádrž se nachází na Českokrumlovsku. Foto: Lesy ČR

Nová nádrž vznikla na ploše téměř dvou hektarů. Její vznik bude mít mimo jiné pozitivní vliv na okolí z pohledu regulace teploty a vlhkosti vzduchu. Dílo zadrží až 35 tisíc metrů krychlových vody, a zároveň pomůže tvořit podmínky pro život vodním rostlinám a živočichům, jako jsou různé druhy brouků, vážek či obojživelníků. 

„Ze dna bylo nutné odtěžit asi osm tisíc metrů krychlových sedimentu dále využitého ke kompostování. Na horním konci zátopy vzniklo litorální pásmo. Instalovali jsme spodní výpust i bezpečnostní přeliv, doplnili a opravili jsme torzo původní zemní hráze,“ uvedl v tiskové zprávě Martin Poláček, náměstek oblastního ředitele Lesů ČR v jižních Čechách pro vodní hospodářství a investice.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lesy ČR

Štítky nádrž, voda, Malonty, Jaroměř, českokrumlovsko, výlet, příroda, okres Český Krumlov, povodeň, Lesy České republiky, vodní nádrž, Martin Poláček, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před lety ji zničila povodeň. Obnovená nádrž na Českokrumlovsku nyní opět funguje  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.