Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Začíná druhé kolo kandidatury na titul Evropské hlavní město kultury. Výsledku budou v létě

Pro České Budějovice a Broumov začíná druhé kolo kandidatury na titul Evropské hlavní město kultury. Na jihu Čech se dnes konalo setkání kulturních aktérů s cílem odstartovat práce na finální fázi celého procesu. To zahrnuje mimo jiné rozšíření přihlášky, která uspěla v prvním kole.

Budějcké Drbně to dnes řekli zástupci týmu, který má kandidaturu na starosti. „Startuje druhá fáze přípravy přihlášky. Vše, co jsme doposud připravili mimo jiné za účasti lidí z kulturní sféry či neziskového sektoru, chceme dopracovat do finální podoby. Dnes jsme se potkali, abychom si řekli, jak přihláška vypadá, co nás čeká, jak bude možné se zapojit a tak dále,“ řekla redakci Lucie Bílková. Ta má na starosti zapojení veřejnosti. 

Rozpracování přihlášky je hlavním úkolem druhého kola. Zatímco to první bylo více teoretické, ve druhém mají zástupci měst za úkol převést jednotlivá témata do konkrétních projektů či akcí tak, aby bylo možné je jednou uskutečnit. 

České Budějovice jsou ve druhém kole. O titul Evropské hlavní město kultury usiluje také Broumov

České Budějovice mají důvod k oslavám. Jihočeské město se dostalo do druhého kola kandidatury, ve kterém bude usilovat o titul Evropské hlavní město kultury pro rok 2028. Porota poslala dál také Broumov.

Původní přihláška je po vyhlášení výsledků veřejným dokumentem. Je ale psaná pro odbornou porotu, a tak se nyní připravuje česká verze s tím podstatným, co materiál zahrnuje. 

Do finále se dostalo také město Broumov. S jeho zástupci budou České Budějovice spolupracovat. „Potkávali jsme se se všemi, ale s Broumovem jsme si padli nejvíce do noty. Našli jsme společná témata, jako jsou komunitní zapojení, práce s turismem nebo voda v krajině. Tahle spolupráce by měla pokračovat. Máme pocit, že se můžeme navzájem jen posílit,“ vysvětlila Luce Bílková. 

Spolek, který má kandidaturu na starosti, chce v nadcházejících měsících zapojit širokou veřejnost i jednotlivé kulturní aktéry. Kromě jiného bude pokračovat projekt Kul.turista. Ten letos postupně navštívil všechny části Českých Budějovice. „Chceme s tím pokračovat ve městě i dál v regionu. Nyní čekáme na zpětnou vazbu od komise, která vybírala postupující. Dostaneme od nich report, který pro nás bude důležitý. Ukáže nám to, co je potřeba posílit či upozadit,“ doplnil manažer kandidatury Lukáš Černý


Vyhlášení výsledků prvního kola. 

Do projektu se i nadále budou zapojovat město České Budějovice a Jihočeský kraj. Primátorka Dagmar Škodová Parmová (ODS) sdělila redakci, že nyní v souvislosti s kandidaturou město nečekají velké finanční náklady, půjde hlavně o podporu v organizaci. 

Přihláška do druhého kola se odevzdává 19. května. V červnu České Budějovice navštíví komise, následovat bude prezentace, která je na programu v červnu, a poté bude jasno, kdo získal titul Evropské hlavní město kultury pro rok 2028. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Budějovice 2028

Štítky České Budějovice, kultura, kandidatura, ehmk, Broumov, Evropské hlavní město kultury, Česko, projekt, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začíná druhé kolo kandidatury na titul Evropské hlavní město kultury. Výsledku budou v létě  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.