Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kam na novoroční ohňostroj? Ten největší na jihu Čech hostí Protivín

Také v letošním roce bude jeden z největších novoročních ohňostrojů v Česku hostit město Protivín na Písecku. Tam očekávají, že dorazí až 25 tisíc diváků. Díky velkému zájmu nejen Jihočechů tam České dráhy vypravují speciální vlak. Akce začíná 16:45 hodin na Masarykově náměstí.

Novoroční ohňostroj pořádají v Protivíně už podevatenácté. V celé republice jde o jeden z největších, na jihu Čech je pak vůbec největší, pyšní se město. Pořadatelé očekávají až 25 tisíc diváků. Město za akci nezaplatí ani korunu, veškeré náklady platí sponzoři.

„Hlavní program letošního Novoročního podvečera, jehož vrcholem bude devatenáctý Protivínský ohňostroj, se odehraje v neděli 1. ledna 2023 na Masarykově náměstí. Jeho celková délka bude přibližně devadesát minut,“ uvedl v tiskové zprávě starosta Protivína Jaromír Hlaváč.

Akce začíná v 16:45 hodin koncertem plzeňského Kabát revivalu. Následuje krátké vystoupení Pozounového tria a novoroční projev starosty. Hlavní pyrotechnická show začíná s 18. hodinou. Ohňostroj potrvá přibližně deset minut a doprovodí ho skladby Sleeping Sun od Nightwish a Still Loving You od Scorpions.

Novoroční ohňostroj v Protivíně. 

Město odhaduje, že na akci dorazí až 25 tisíc diváků, to je zhruba pětinásobek jeho obyvatel. „Nikdo v okolí letos velké ohňostroje nepořádá, takže se ve svých odhadech pravděpodobně moc mýlit nebudeme. Mezi návštěvníky jsou pravidelně lidé z celých jižních i středních Čech a například České dráhy k nám vypravují v neděli 1. ledna odpoledne z Českých Budějovic speciální soupravy,“ shrnul Hlaváč.

Upozornil také na dopravní omezení ve městě a vzkázal, aby na akci lidé vyrazili s dostatečným předstihem. „Obávám se, že ten, kdo na místě nebude do šestnácté hodiny, se už do města nemusí vůbec dostat a zaparkovat,“ řekl starosta. Jako odstavné parkoviště bude k dispozici dočasně zjednosměrněná silnice na Milenovice.

Novoroční ohňostroje (začátek programu)
Protivín - Masarykovo náměstí 16:45
Třeboň - Masarykovo náměstí 17:30
Soběslav - Náměstí Republiky 17:00
Strakonice - Nad řekou Otavou 18:00

Celkové náklady na uspořádání letošního Novoročního podvečera s ohňostrojem dosahují podobně jako v minulých letech částky 700 tisíc korun. Částku platí kompletně sponzoři. 

Novoroční ohňostroj hostí také Třeboň na Jindřichohradecku. V 17:30 hodin je na programu koncert Trumpet Tune Brass Band a v 18 hodin začíná hlavní pyrotechnická show na Masarykově náměstí. 

Ve stejnou dobu zve na ohňostroj město Soběslav na Táborsku. Tam se akce koná na náměstí Republiky. Od 17 hodin si tam lidé mohou dát novoroční svařák. Dobrovolný příspěvek bude věnován Diakonii Rolnička.

V 18 hodin vypukne novoroční ohňostroj ve Strakonicích u hradu nad řekou Otavou, i tam zve na akci město.

Například město České Budějovice 1. ledna 2023 novoroční ohňostroj nepořádá. To platí také pro město Prachatice. „I my se v dnešní době chceme chovat střídmě a ohleduplně k přírodě, a proto jsme od novoročního ohňostroje upustili,“ vzkázal na webu město odbor kanceláře starosty. Město ale zve na setkání na vrcholu Libína, kde bude pohoštění a kulturní program.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Protivín

Štítky ohňostroj, jižní čechy, česko, protivín, třeboň, kultura, pyrotechnika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam na novoroční ohňostroj? Ten největší na jihu Čech hostí Protivín  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.