Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Makléři: Realitní trh čeká mírný pokles, poroste zájem o nájemní bydlení

Na realitním trhu se v příštím roce očekává pokračující pokles nákupů bytů, prodej chat i další nárůst poptávky po nájemním bydlení. Stejně jako developeři si zástupci realitních firem oslovených ČTK myslí, že v druhé polovině roku 2023 klesnou úrokové sazby u hypotečních úvěrů. Zájem o nemovitosti by měl poté opět vzrůst, řekli.

Generální ředitel Next Reality Robert Hanzl uvedl, že ve druhé polovině letošního roku se ceny propadly o 20 až 30 procent. V prvním čtvrtletí příštího roku očekává pokračující pokles trhu, ale už ne tak zásadní propad. „Spíše to budou mírné korekce a také se sníží ceny nemovitostí, u kterých dosud prodávající nezlevnili," odhaduje člen asociační rady Asociace realitních kanceláří.

V posledních dvou letech byla podle generálního ředitele společnosti RE/MAX Jana Hrubého poptávka po nemovitostech extrémní. Nyní se trh prodeje nemovitostí vrací do normálu na úroveň, která byla běžná před rokem 2020, řekl. Podle něj se zřejmě změní nabídka rekreačních nemovitostí, po kterých byla během pandemie koronaviru extrémní poptávka. „Lze předpokládat, že část majitelů bude chtít chaty nebo chalupy prodat," řekl Hrubý.

Prodávající musí počítat s delší dobou inzerce a často slevit ze svých představ o prodejní ceně, uvedl realitní makléř Century 21 Michael Weber. Na trhu podle něj zůstanou zejména dvě kategorie kupujících. „Ti, kteří pořízení nemovitosti odkládat na později nechtějí nebo nemohou a ti, kteří v nastalém vývoji spatřují v nákupu příležitost. Pravděpodobná je i stagnace cen, jejichž pokles by mohl od druhého čtvrtletí roku 2023 zpomalit," dodal Weber.

Jan Škrabánek z Bezrealitky tvrdí, že se příští rok ponese ve znamení propadu cen napříč trhem. Dotkne se to domů a bytů před rekonstrukcí a v horším stavu, rekreačních nemovitostí a méně atraktivních lokalit. Dodal ale, že je vhodná doba pro nákup, jelikož majitelé jsou ochotni smlouvat o ceně. „Kdo dnes koupí levně, ale s 'drahou' hypotékou, tak vydělá. Za pět let při refinancování dosáhne na lepší úvěr a cena nemovitosti stoupne," uvedl Škrabánek.

Nedostupnost vlastního bydlení mění smýšlení části lidí, kteří začali brát nájem jako plnohodnotné bydlení. Michal Hrbatý, šéf společnosti UlovDomov.cz, odhaduje, že by se Česko proto mohlo v příštích letech přiblížit západním zemím, v kterých je běžné, že 40 až 50 procent populace bydlí v nájemním bydlení, kdežto v Česku je to aktuálně okolo 25 procent.

Zásadní pro trh bude podle Hanzla snižování úrokových sazeb u hypotečních úvěrů. „Podle našich analýz, pokud se dostanou pod hranici pěti procent, bude to pro klienty impuls ke zvýšení zájmu. Toto se dá očekávat přibližně v polovině roku. Z těchto důvodů očekáváme ve druhém pololetí zvýšený zájem o nemovitosti a mírný návrat k růstu trhu," řekl.

Jednatel společnosti FérMakléři.cz Lumír Kunz uvedl, že realitní trh bude v roce 2023 hledat novou rovnováhu, která bude různá s ohledem na typ nemovitosti. Třeba rekreační objekty a starší byty se podle něj budou prodávat oproti roku 2022 za znatelně nižší ceny. Oproti tomu u nových bytů sledujeme stále tendenci ceny držet. Je to vidět například na chování některých developerů, kteří místo aby prodávali, začínají nabízet byty k pronájmu, míní Kunz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky realitní trh, bydlení, byty, ekonomika, česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Makléři: Realitní trh čeká mírný pokles, poroste zájem o nájemní bydlení  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.