Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Rok 2023: Tábor chystá výstavbu lávky, Krumlov se zaměří na bytové domy

Jihočeská města si připravila rozpočet na rok 2023. Jindřichův Hradec bude řešit rekonstrukci čističky, v Táboře si připravili peníze na výstavbu nové lávky. Ve Strakonicích bude hlavní investicí oprava Volyňské ulice.

Jindřichův Hradec

Jindřichův Hradec bude v příštím roce hospodařit se schodkem 382 milionů korun. Návrh na rozpočet počítá s výdaji ve výši 1,04 miliardy korun a příjmy 665 milionů korun. Schodek chce město uhradit z rezerv z minulých let. Novinářům to dnes řekl starosta Jindřichova Hradce Michal Kozár (ANO). Rozpočet budou na svém zasedání 14. prosince schvalovat městští zastupitelé.

„Schodek vypadá celkem hrozivě, ale musíme si uvědomit, že přibližně 300 milionů korun představuje investice na opravu čističky odpadních vod. Pokud bychom plánovali rozpočet bez ní, dostali bychom se na schodek na úrovni kolem 80 milionů korun. A to je deficit, který zde býval i v minulých letech,“ uvedl starosta. Loni si Jindřichův Hradec schválil na letošek rozpočet s příjmy 584 milionů korun a výdaji 735 milionů korun.

Finanční rezervy z minulých let město podle Kozára shromažďovalo právě kvůli plánované rekonstrukci čističky. Kromě toho chce Jindřichův Hradec získat na projekt dotaci. Podle starosty nyní připadají v úvahu dva programy a město zatím zvažuje, který z nich by byl příznivější. „Na kapitálové investice plánujeme pro příští rok 465 milionů korun s tím, že největší položku představuje právě čistička,“ řekl starosta. Dodal, že město plánuje například také investice do údržby a opravy silnic. Pro letošní rok měl Jindřichův Hradec v rozpočtu připraveno na kapitálové investice 243 milionů korun.

Kozár vede město od listopadu, kdy jej do funkce zvolilo ustavující zastupitelstvo. Podzimní komunální volby v Jindřichově Hradci vyhrálo hnutí ANO, které získalo pět mandátů v zastupitelstvu. Druzí skončili Nezávislí pro Hradec v čele s bývalým starostou Stanislavem Mrvkou a rovněž s pěti mandáty. Třetí uskupení Hradec srdcem a rozumem má čtyři zastupitele. Čtvrtá ODS získala tři mandáty, tři zastupitele mají na pátém místě STAN. Šestí je Společně s Piráty, také se třemi mandáty. Sedmou příčku obsadilo SPD se dvěma zastupiteli a na osmém místě skončili SNK ED a nezávislí kandidáti se dvěma mandáty. Voleb se zúčastnilo 42,27 procenta voličů. Po volbách ve městě vznikla koalice ANO, Nezávislí pro Hradec, ODS a SNK ED. V zastupitelstvu má 15 křesel z 27.

Starostou Jindřichova Hradce byl v letech 2010 až 2020 Mrvka. Před dvěma lety ale Mrvku ve funkci nahradil Jan Mlčák poté, co zastupitelé vedení města odvolali. Mlčák byl nyní lídrem SNK ED.

Český Krumlov

Český Krumlov plánuje na příští rok schodkový rozpočet. Příjmy budou 464 milionů, výdaje 541 milionů korun. Schodek 77 milionů chce město pokrýt z peněz zbylých z minulých let. Město chce investovat přes 100 milionů korun. Víc peněz než dřív dá na bytovou výstavbu. Řekli to místostarosta Zbyněk Toman (ODS) a vedoucí finančního odboru Jan Štaberňák. Návrh rozpočtu dnes projednali radní, v prosinci ho budou schvalovat zastupitelé.

Kapitálové výdaje činí 105 milionů. „Hlavní priority jsou obnova vodohospodářského majetku včetně čističky odpadních vod, což je největší část, asi čtyřicet milionů. Pak jsou tam různé opravy a necháváme si proti dřívějšku větší rezervy na projektové dokumentace na bydlení,“ řekl Toman. Výdaje za energie budou příští rok proti letošku asi o 20 milionů vyšší. Suma je včetně čtyřmilionové rezervy. Jsou to peníze na energie pro všechny městské organizace včetně škol, úřadu a sportovišť.

Nové vedení Krumlova počítá s tím, že víc peněz než dřív dá do investic spjatých s bydlením. „Chceme naplnit, co jsme slibovali, že někde už budeme v nejbližší době stavět nebo opravovat bytové domy,“ řekl místostarosta. Radnice tak třeba hledá možnosti, jak vrátit bydlení do panelového domu nad nemocnicí s 16 byty, který je teď prázdný. V areálu bývalých kasáren ve čtvrti Vyšný vytipovali radní území, kde lze podle Tomana rychle postavit dva bytové domy. Pro ně chce co nejdřív nachystat projektovou dokumentaci.

Český Krumlov, kde žije 13.000 lidí, má letos rozpočet s příjmy 494,5 milionu a výdaje 585,5 milionu korun. Schodek kryje z peněz, jež ušetřilo loni, a z úvěrů. Město chtělo investovat letos 109 milionů, jednou z hlavních investic byla oprava hřbitova. Některé investice odsunulo.

V Českém Krumlově po volbách vládne koalice hnutí a stran ANO, ČK rozumem a srdcem-Nezávislí, ODS, Krumlováci a Žijeme Krumlovem. Dosud vládnoucí nezávislí, lidovci, zelení, TOP 09 a Jihočeši 2012 skončili v opozici.

Tábor

Tábor plánuje na příští rok rozpočet se schodkem 13,3 milionu korun. Druhé největší jihočeské město očekává výdaje ve výši 1,03 miliardy korun. Příjmy radnice předpokládá ve výši 1,01 miliardy korun. Řekli to zástupci vedení města.

„Město dodržuje všechny ukazatele ministerstva financí pro dobré hospodaření. Úvěrové zatížení je malé a do budoucna představuje rezervu pro velké rozvojové investice. Provozní rozpočet je sestaven tak, aby uspokojil nejdůležitější požadavky občanů a přitom generoval zdroje pro investice,“ uvedla vedoucí odboru financí táborské radnice Dana Daňková.

Tábor připravil rozpočet se schodkem i pro letošní rok. Plán počítal s příjmy ve výši 888 milionů a výdaji 941 milionů korun. Jaká bude skutečná bilance, ukáže až účetní uzávěrka.

Město plánuje v příštím roce uvolnit na kapitálové investice téměř 198 milionů korun, což je nepatrně méně, než chystalo na letošek. Částka představuje 19 procent z výdajů. „Z toho se dá vyčíst, že se město nemuselo v současné ekonomicko-energetické situaci výrazně omezovat v investicích, protože jeho hospodaření je dlouhodobě zdravé a vyrovnané,“ uvedl starosta města Štěpán Pavlík (Tábor 2020).

Radnice například plánuje v příštím roce vydat 80 milionů korun na stavbu lávky na návodní straně nádrže Jordán. Další významnou investicí bude rekonstrukce městských bytů, na což chce Tábor uvolnit 33 milionů korun. Příjmy z daní očekává město ve výši 750 milionů korun. Ve srovnání s letoškem to představuj nárůst o 8,5 procenta. Rozpočet pro město, kde žije 35.000 obyvatel, musí ještě na svém zasedání schválit 19. prosince táborští zastupitelé.

Strakonice

Strakonice plánují na příští rok rozpočet s příjmy 622,1 milionu a výdaji 704,6 milionu Kč. Schodek 82,4 milionu pokryjí z prostředků z minulých let. Hlavní investicí bude oprava Volyňské ulice, která zabere rok a půl, město počítá s náklady 120 milionů Kč. Za energie zaplatí město meziročně o desítky procent víc. Svoz odpadů i MHD zůstanou i příští rok zdarma, vodné a stočné zdraží lidem o 6,6 procenta. Řekl to místostarosta Rudolf Oberfalcer (Strakonická Veřejnost). Rozpočet dnes schválili radní, v prosinci ho projednají zastupitelé.

Na kapitálové výdaje vyčlenili radní 172,5 milionu, jak řekla vedoucího finančního odboru Jitka Šochmanová. Hlavní investicí bude oprava Volyňské ulice. Jde o společné dílo Ředitelství silnic a dálnic a radnice, práce by měly začít na jaře. Radnice uhradí dvě třetiny nákladů. Počítá s tím, že za dva roky na opravu vydá až 120 milionů korun.

Úsek je přes kilometr dlouhý. „My platíme kanalizaci, vodovod, veřejné osvětlení, chodníky. Asfalt tolik stát nebude. Cenu odhaduju mezi 150 a 200 miliony. Pro nás je to větší finanční zátěž, než byl obchvat,“ řekl místostarosta. Obchvat silnice I/22 ve Strakonicích otevřeli silničáři v září 2018. Stavba dlouhá 1,54 kilometru stála 186 milionů Kč. Obchvat odvádí těžkou dopravu z centra, kudy denně podle odhadů radnice projede 1700 kamionů.

Další peníze dá město na stavbu nafukovací haly nad venkovním padesátimetrovým bazénem. Město tak získá dva plnohodnotné bazény. Práce za víc než 21 milionů korun potrvají do konce dubna příštího roku. Radnice vyčlenila peníze rovněž na odkup deseti procent akcií městské teplárny od drobných akcionářů. Teď v ní drží město devadesátiprocentní podíl. Na splátky městských úvěrů půjde příští rok 17,6 milionu Kč.

Strakonice, v nichž žije asi 23.000 lidí, schválily na letošek rozpočet s příjmy 562,7 milionu korun a výdaji 650,9 milionu. Schodek rozpočtu 88,2 milionu kryjí z prostředků z minulých let.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky jihočeský kraj, tábor, krumlov, strakonice, investice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rok 2023: Tábor chystá výstavbu lávky, Krumlov se zaměří na bytové domy  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.