Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na jihu Čech klesla nezaměstnanost. Pracovních míst je méně

Jihočeský kraj zaznamenal za březen druhý nejnižší podíl lidí bez zaměstnání. Práci hledalo 13 155 obyvatel, což je o tisíc méně než v únoru. Ubylo také volných míst. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce.

Ve srovnání s únorem klesla nezaměstnanost v kraji o dvě destiny procentního bodu. Tři procenta znamenají, že má Jihočeský kraj společně s Vysočinou druhou nejnižší hodnotu v republice. Vůbec nejnižší podíl lidí bez práce zaznamenaly kraje Plzeňský, Pardubickjý a Zlínský s 2,9 procenty. 

Jihočeské úřady práce evidovaly v březnu 13 155 lidí bez zaměstnání, ve srovnání s únorem jich bylo o 1 059 méně. V kraji bylo koncem března 15 044 volných míst, meziměsíčně o 669 méně a meziročně o 5 235 méně.

„Zaměstnavatelé mají zájem o dělníky v oblasti výstavby budov, obsluhu vysokozdvižných vozíků a skladníky, montážní dělníky, řidiče nákladních automobilů a tahačů, kuchaře, zedníky kamnáře a dlaždiče nebo uklízeče,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková

„S příchodem jara se začala postupně navyšovat poptávka po sezonních profesích, zejména ve stavebnictví a zemědělství,“ řekl Jiří Beran z českobudějovické krajské pobočky Úřadu práce. Předpokládá, že v dubnu počet nezaměstnaných opět klesne a zároveň naroste zájem o pracovníky pro sezonní práce.

„Březen je také typickým měsícem, kdy roste zájem zaměstnavatelů o veřejně prospěšné práce, především v rámci jarních úklidů veřejných prostranství. ÚP ČR s nimi po splnění zákonných podmínek uzavírá dohody. Hlavní nástup těchto činností očekáváme v dubnu. Dobrou zprávou je, že v následujících měsících by mohla nezaměstnanost s velkou pravděpodobností ještě dále klesat,“ přidal ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky nezaměstnanost, čsú, jihočeský kraj, česko, statistika, graf, ekonomika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech klesla nezaměstnanost. Pracovních míst je méně  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.