Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Bouřky zasáhly jih Čech. Hasiči odklízí stromy, vítr zlomil památnou lípu

, aktualizováno 21. června 2023, 19:28

Jihočeský kraj zasáhly silné bouřky. Hasiči vyjížděli po celém regionu k popadaným stromům na silnicích. Část domácností je bez dodávek elektřiny. Po 18. hodině evidovali hasiči přes 250 událostí po celém kraji. Několik lidí se kvůli silnému větru zranilo.

Do Česka dorazily bouřky. Na Šumavě se nejspíš objevila supercela

Nad Bavorskem dnes meteorologové zaznamenali bouřky a velmi silné nárazy větru o síle až 25 metrů za sekundu. Ve středu odpoledne dorazily na české území, konkrétně na Šumavu. Tam se podle meteorologů patrně objevila supercela. Výstraha před...

Budějcké Drbně to řekla mluvčí jihočeksých hasičů Vendula Matějů„Evidujeme přibližně 20 výjezdů na Prachaticku a Strakonicku. Jde hlavně o popadané stromy, které leží na silnicích či kolejích,“ sdělila. V Horní Vltavici a Těšovicích na Prachaticku stromy spadly na dráty elektrického vedení.

Bouřky dorazily do Česka z Německa, kde podle meteorologů byly velmi silné nárazy větru o síle až 25 metrů za sekundu. Nyní bouřky postupují přes Jihočeský kraj směrem na východ. 

„Teď už jenom prší a je bouřka. Rychle se to přehnalo,“ řekla redakci v půl čtvrté odpoledne Iveta Myslivcová z Blatné na Strakonicku. Před 16. hodinou dorazila silná bouřka do Českých Budějovic. Stejně jako na jiných místech v kraji tam padly kroupy. 

Ve Strakonicích zlomil silný vítr památnou lípu, která spadla na dům, řekl Budějcké Drbně starosta Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost). Jde o poslední dřevinu ze stromořadí, které bylo vysázeno ze Strakonic k poutnímu kostelu Panny Marie Bolestné na Podsrpu.

Vítr zlomil památný strom na Strakonicku. Foto: Čtenář Drbny

„Obvod kmene 420 cm, výška 26 m, stáří kolem 200 let. Na lípu negativně působí stále vzrůstající silniční zatížení komunikace Strakonice–České Budějovice a povětrnostní vlivy. V roce 2019 byl z důvodu jejícho zachování proveden redukční řez. Vichřice v roce 2017 poškodila druhou lípu, která musela být poražena,“ stojí na webu města

„Ve městě máme rozbitá auta a popadné stromy. Údajně mělo dojít také k jednomu zranění, bližší informace ale teď nemám,“ řekl redakci Hrdlička. 

Některé domácnosti jsou bez dodávek elektrické energie. Na jihu Čech se to týkalo více než 11 000 domácnosti. „Situace se stabilizovala v jižních Čechách, kde je aktuálně zhruba 3 800 odběratelů s omezením dodávek (V 17 hodin jich bylo 11 000). Nové poruchy už na jihu Čech nepřibývají a daří se nám dodávky obnovovat. První poruchy se začaly objevovat kolem 15.30 hodin na Prachaticku a Strakonicku a postupně přibývaly podle postupu bouřkového pásma,“ informoval po 19. hodině mluvčí společnosti E.ON Roman Šperňák a dodal, že na obnově se pracuje. 

„K popadaným stromům začaly jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů vyjíždět krátce před 15. hodinou. Pás bouřek přešel celý kraj od západu na východ. Nejdříve začaly k odklízení popadaných stromů vyjíždět jednotky na Prachaticku a Strakonicku, následovalo Písecko a České Budějovicko a poté Táborsko a Jindřichohradecko,“ shrnula mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

K 18. hodině bylo výjezdů už 250. Další desítky budou hasiči řešit v nadcházejících hodinách. Matějů informovala hlavně o popadných stromech, které komplikovaly dopravu na silnicích či železničních tratích. 

V souvislosti s odpoledními bouřkami zasahovaly posádky Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje u šesti případů. Novináře o tom informovala mluvčí jihočeských záchranářů Zuzana Fajtlová.

Na Strakonicku spadla vzrostlá lípa na ženu a poranila ji dolní končetinu. Zraněnou převezli zdravotníci do strakonické nemocnice. „Na Táborsku spadl kvůli silnému poryvu větru basketbalový koš na nezletilou osobu, která utrpěla lehké poranění hlavy a dolní končetiny,“ popsala další incident Fajtlová. Také v tomto případě skončila zraněná osoba v nemocnici.

Zranění po bouři. Na ženu spadla lípa, motorkář narazil do stromu

Přes dvě stovky výjezdů řešili ve středu odpoledne jihočeští hasiči, policisté a zdravotníci. Při silné bouři, která se prohnala regionem, se zranilo několik lidí. Na Táborsku spadl basketbalový koš na nezletilou osobu, ve stejném okrese byl pak...

Na Táborsku se stala dopravní nehoda, při které se zranil řidič motorky. „Táborská posádka vyjížděla k dopravní nehodě, při níž měl motocyklista během jízdy narazit do spadlého stromu na vozovku a následně být katapultován. Při nehodě utrpěl poranění horní končetiny a po ošetření jej záchranáři převezli do táborské nemocnice,“ sdělila mluvčí.

Vysoký stupeň nebezpečí platí od středečního odpoledne do nočních hodin pro celou republiku. „Na Moravě se mohou vytvářet díky energii a dobré podpoře i supercelární bouře s rizikem větších krup,“ uvedli meteorologové na Twitteru. 

Podle dnešní předpovědi pro Jihočeský kraj se mohou v bouřkách ojediněle vyskytnout i kroupy, přívalové srážky a nárazy větru až kolem 25 metrů za sekundu. Ve čtvrtek mohou Jihočeši očekávat teploty od 31 do 34 stupňů Celsia. Večer se mohou v kraji objevit bouřky podobné těm středečním, upozornil František Vavruška z českobudějovické pobočky ČHMÚ.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš, Iveta Myslivcová

Štítky čhmú, jihočeský kraj, počasí, předpověď, varování, výstraha, bouřky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bouřky postupují Českem. Hasiči odklízí stromy, vítr zlomil památnou lípu  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.