Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V jaderné elektrárně Temelín dnes začne plánovaná odstávka druhého bloku

V jaderné elektrárně Temelín dnes večer začne plánovaná odstávka druhého bloku. Potrvá přibližně dva měsíce. Energetici zkontrolují bezpečnostní systémy, turbínu a vymění část palivových souborů. Řekl to muvčí temelínské jaderné elektrárny Marek Sviták.

„Vyměníme 48 z celkových 163 palivových souborů, zkontrolujeme například bezpečnostní divize, hlavní cirkulační čerpadlo nebo systém předepnutí ochranné budovy kolem reaktoru. Podrobnou kontrolou projde i turbína," uvedl ředitel Jaderné elektrárny Temelín Jan Kruml.

Jde o pátou z letošních šesti odstávek jaderných bloků společnosti ČEZ. V minulém týdnu energetici připojili po dvouměsíční odstávce první blok Dukovan. Odstávky Temelína a Dukovan ČEZ koordinuje tak, aby jejich souběh byl minimální.

„Je to důležité z hlediska přenosové soustavy i personálních kapacit dodavatelů, kteří většinou provádí stejné činnosti na obou elektrárnách. I v tomto případě navazuje začátek odstávky temelínské dvojky a konec odstávky dukovanské jedničky," řekl člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Letos jde o závěrečnou odstávku v Temelíně. První blok byl pro kontroly a výměnu palivových souborů odstaven na necelé dva měsíce od 7. dubna do 8. června. Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 10,3 terawatthodin elektřiny. Společně s elektrárnou Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství elektřiny, a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto JE Temelín

Štítky ČR, energie, jaderná, Temelín, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jaderné elektrárně Temelín dnes začne plánovaná odstávka druhého bloku  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.