Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Pomoc zraněným cyklistům i pátrání po autistovi, horští záchranáři ze Šumavy mají za sebou stovky výjezdů

Přes tři stovky výjezdů mají na kontě šumavští horští záchranáři, kteří během letošního léta zasahovali zejména u případů poraněných cyklistů. V rámci republiky došlo právě na Šumavě k nejvíce nehodám na elektrokolech. V tabulkách ale kuriózně figurují i dva úrazy na bobech. Záchranáři se letos podíleli také na pátracích akcích. Jedna z největších probíhala v okolí Černého jezera, kde se ztratil osmnáctiletý autista.

Celkem 343 událostí řešili horští záchranáři v oblasti Šumavy od května do poloviny září tohoto roku. Oproti loňsku je to o 17 případů více. Z celkové statistiky vyplývá, že nejvíce výjezdů měli záchranáři k nehodám cyklistů, kterých bylo 165. Úrazy si přivodilo devět lidí na koloběžkách a stejný počet nezvládl jízdu na elektrokole. Ošetření či jiný druh pomoci potřebovalo 88 pěších turistů. V celorepublikové statistice evidují pouze na Šumavě úraz dvou osob na bobech či saních.

Mezi náročné zásahy patří také pomoc s pátráním po pohřešovaných osobách. Nejrozsáhlejší akce se uskutečnila na začátku srpna, kdy se v okolí Černého jezera ztratil autistický mladík. Hledaly ho desítky policistů a hasičů na čtyřkolkách. Ve vzduchu situaci sledoval dron i vrtulník s termokamerou. Ale byli to právě horští záchranáři, kteří mladého muže našli.

„Na chlapce jsme při pátrání volali jeho jménem. Už z dřívějších zkušeností jsme ale věděli, že ztracení lidé s autistickou poruchou nemusejí na volání vůbec reagovat. Naštěstí v tomto případě se to nepotvrdilo. Mladík byl schovaný na konci jedné z cest ve křoví. Když jsme slyšeli slabou odpovědi, volání jsme zesílili a opakovali. Nakonec nás spatřil a šťastně se k nám rozběhl. Dokonce záchranáře, který ho objevil, chytil za ruku,“ popisoval radostný okamžik horský záchranář Josef Tischler.

Ztraceného autistu našli horští záchranáři během noci, mladík se k nim rozeběhl a chytil je za ruku

Teprve osmnáctiletý mladík s autistickou poruchou se ztratil ve středu odpoledne během procházky s rodiči u šumavského Černého jezera. Mladého muže hledaly desítky policistů a hasičů na čtyřkolkách. Ve vzduchu situaci sledoval dron i vrtulník s...

„Toto není pro Horskou službu ještě zdaleka bilancování sezóny. Podzimní počasí ve spojení s prodlouženými víkendy a státními svátky nejenom u nás, ale i v okolních zemích, přiláká do hor v průběhu září a října ještě mnoho návštěvníků,“ sdělil mluvčí Horské služby Marek Fryš. Konečný počet výjezdů tak budou záchranáři vědět na konci listopadu. Období letní sezony totiž Horská služba ČR počítá od května do listopadu.

Záchranáře teď čekají přípravy na zimní sezonu

Konec astronomického léta znamená, že nastává období fyzických prověrek, doškolení, lékařských prohlídek a přípravy na zimu. „Záchranáři si v období podzimu také znovu osvěží technické dovednosti při evakuacích z různých typů lanových drah, techniku jištění při vyprošťování osob a další ze svých mnoha dovedností včetně zdravotnické přípravy a poskytování první pomoci,“ prozradil Fryš.

Horští záchranáři evidují napříč ČR od května do 19. září celkem 1 979 událostí. Nejvíce se zapotili v Jeseníkách, kde měli 586 výjezdů. Následuje Šumava (343), Krušné hory (277), Krkonoše (267), Jizerské hory (201), Orlické hory (156) a Beskydy (149).

Ohodnoť článek

Foto Horská služba Šumava - Kvilda

Štítky horská služba, letní úrazy, pády z kola, nehody na kolech, statistika, šumava, turisté, pátrací akce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pomoc zraněným cyklistům i pátrání po autistovi, horští záchranáři ze Šumavy mají za sebou stovky výjezdů  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.