Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Český Krumlov opraví památkově chráněný Lazebnický most, od ledna bude zavřený

Český Krumlov začne opravovat Lazebnický most, který je kulturní památkou. Práce potrvají do začátku května, od 2. ledna 2024 bude most zavřený pro auta i pro chodce. V korytě Vltavy vybudují dělníci cestu pro dopravu materiálu, aby stroje nepoškodily náplavku a ulice historického centra. Novináře o tom informovala mluvčí radnice Petra Nestávalová. Oprava bude stát 32 milionů korun. Práce by měly skončit před příští turistickou sezonou, řekl před nedávnem místostarosta Zbyněk Toman (ODS). Příští rok chystá radnice opravu mostu Edvarda Beneše.

„K rekonstrukci jsme přistoupili mimo sezonu, abychom minimalizovali její dopad na obyvatele, provozovatele podniků i návštěvníky. Přesto nás čeká náročné období, kdy se budeme muset na čtyři měsíce přizpůsobit provizornímu režimu dopravy," řekl Toman.

Stav mostu, který spojuje střed města s hradem a zámkem, je havarijní. Dřevěné části napadla dřevokazná houba, původní ocelové nosníky z 50. let minulého století také nelze jenom opravit. Při poslední opravě v roce 2009 se jen měnily dřevěné části mostu a na povrchu upravovaly ocelové nosníky. Po nynější opravě zůstanou původní pouze opěry z kamenného zdiva. Na opravu použije firma tři druhy dřeva - smrk, modřín a dub. Soch na mostě se oprava nedotkne.

Neobvyklá bude, jak uvedla mluvčí, doprava stavebního materiálu. „Aby těžké stroje nepoškodily náplavku a ulice historického centra a neohrožovaly obyvatele a návštěvníky, buduje se v korytě Vltavy příjezdová komunikace, po které se budou stroje a materiály dopravovat. Násyp v řece povede k mostu od pivovaru a po rekonstrukci (mostu) se zase odstraní," popsala mluvčí. Název Lazebnický má most po lazebně, která bývala v domě na levém břehu Vltavy.

Krumlov vlastní 28 mostů a lávek. Pro Benešův most má připravený projekt, náklady budou zhruba 35 milionů, oprava by měla začít příští rok na podzim. Investici potřebuje i lávka od parkoviště P1 k Plášťovému mostu. Za posledních deset investovalo město do oprav mostů přes 36,1 milionu Kč, sdělila ČTK již dříve Nestávalová.

Český Krumlov, v němž žije asi 13.000 lidí, opravil za poslední roky víc mostů. V roce 2021 to byl památkově chráněný kamenný most přes koryto říčky Polečnice ve Starých Dobrkovicích. Most z poloviny 19. století má novou nosnou konstrukci, oprava stála 3,5 milionu korun. V květnu 2020 dokončilo město opravu památkově chráněné lávky Rechle z 18. století, jejíž šindelová střecha byla v havarijním stavu. Práce stály dva miliony korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky český krumlov, most, rekonstrukce, oprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Český Krumlov opraví památkově chráněný Lazebnický most, od ledna bude zavřený  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.