Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Půl miliardy za bazén. Písek pokračuje v přípravě dlouholetého projektu

Na jednání píseckého zastupitelstva se tento týden opět řešil dlouho diskutovaný záměr. Přítomní nakonec odsouhlasili, že bude město pokračovat v přípravě nového bazénu pod lesnickou školou. Někteří zastupitelé dlouhodobě poukazují na to, že jsou náklady příliš vysoké.

Na základě rozhodnutí zastupitelů musí nyní radní bez zbytečných odkladů vyhlásit výběrové řízení. Musí také nejpozději do dokončení stavby nového bazénu připravit a zastupitelstvu předložit varianty dalšího možného využití stávajícího bazénu.

Toto rozhodnutí padlo po debatě, která trvala zhruby čtyři hodiny. Pro výstavbu nového bazénu nakonec hlasovalo 18 z 27 přítomných. 

Řešili financování i referendum 

„Je to poprvé, kdy bylo o bazénu rozhodnuto takto výraznou většinou. Mandát k tomu bazén postavit je nyní silnější než kdy dříve,“ řekl starosta Michal Čapek (ANO).

V úvodu diskuse prezentoval výsledky práce výboru pro bazén jeho předseda Luboš Průša. Ten mimo jiné popsal pět možných variant. 

Vedení radnice v tiskové zprávě po jednání připomnělo, že zástupce opozice z uskupení Písek srdcem a rozumem a Hlas Písku navrhovali zrekonstruovat bazén pod hradbami a nový nestavět. Řešilo se také referendum z roku 2013 a jeho platnost či financování projektu. Někteří písečtí zastupitelé dlouhodobě poukazují na to, že náklady na výstavbu areálu jsou příliš vysoké.

Starosta Čapek zmínil, že město má na svých účtech více než 500 milionů korun vyhrazených řadu let právě na nový bazén.Díky tomu bude schopno dostavět dům pro seniory v Sovově ulici a realizovat další velké investice, jako je stavba nového křídla ZŠ T. Šobra nebo třeba sportovní haly, sdělila mluvčí města Petra Měšťanová v tiskové zprávě. 

Nekonečný příběh pokračuje. Písecký bazén bude řešit nový výbor

Postavit nový či opravit starý? Diskuse nad bazénem v Písku trvá několik let a odpověď bude v nadcházejícím volebním období hledat i nové vedení městského úřadu. Kvůli vleklé diskusi vznikl mimo jiné nový výbor.

„Festival marnosti proběhl. Současné „vedení“ města se rozhodlo zbytečně „vyhodit z okna“ v historii Písku dosud největší sumu veřejných peněz za něco tak neužitečného, jako je bazén pod lesnickou školou za nehorázných 600 000 000 Kč !!!,“ napsali po jednání zastupitelů zástupci uskupení Písek srdcem a rozumem na svůj facebookový profil.

Otázky kolem bazénu v Písku, kde žije téměř 31 tisíc lidí, řeší přes deset let. V roce 2013 se proto konalo referendum. Lidé v něm závazně rozhodli, že současný plavecký areál u Otavy z 80. let minulého století kazí vzhled historického centra města, a proto muselo město pro plánovaný nový bazén hledat jiné místo.

Podle projektu vznikne pod lesnickou školou areál, který návštěvníkům nabídne vnitřní pětadvacetimetrový bazén s osmi drahami, dětský výukový bazén se skluzavkou, relaxační bazén s teplou slanou vodou a masážními tryskami, vířivku, Kneippův chodník a tobogán dlouhý 112 metrů s vlastním dojezdovým bazénkem.

„Ve wellness části bude saunový svět se čtyřmi různými saunami a ochlazovacím bazénkem venku na střeše. Ve venkovním areálu budou dva bazény, kromě zábavního bazénu se skluzavkou a lezeckou stěnou tu bude i hluboký bazén se skokanským prknem, a brouzdaliště pro děti. Vodní plocha krytých bazénů bude 690 metrů čtverečních,“ dodala Měšťanová. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Projektil Architekti

Štítky písek, bazén, investice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

A kurva,že by další Dozimetr?!

Čtvrtek, 23. listopadu 2023, 10:51Odpovědět

Půl miliardy za bazén. Písek pokračuje v přípravě dlouholetého projektu  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.