Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jihočeský kraj připravuje na příští rok investice za pět miliard. Řešilo se letiště

Jihočeský kraj si na příští rok připravil na investice téměř 5,2 miliardy korun. Je to o 400 milionů více než letos. Při jednání zastupitelů to řekl náměstek hejtmana Tomáš Hajdušek (ODS), který návrh představil.

Kraj předpokládá, že bude v příštím roce hospodařit s výdaji 27,2 miliardy korun a příjmy 25,9 miliardy korun. 

Tomáš Hajdušek řekl, že je rozpočet připraven tak, aby posouval kvalitu života v Jihočeském kraji, ve kterém budou chtít lidé žít. Zmínil také nejvýznamnější investice z nejrůznějších oblastí. 

V dopravě je připraveno 150 milionů korun na most v Týně nad Vltavou, který se má příští rok dokončit. Nechybí 140 milionů na obchvat Kaplice s plánovaným dokončením v rooe 2026 či 40 milionů na Jižní obchvat Tábora, který má být dokončený ve stejném období. Celkové náklady jsou vyšší, jde pouze o částky připravené pro rok 2024. 

Desítky milionů korun zamíří na Vltavskou cyklostezku u Českého Krumlova či Lipna nad Vltavou a na dalších místech. 

Peníze na nemocnici i novou galerii

„Zhruba dvě miliardy korun plánujeme do silničního hospodářství. Jedná se například o stavbu nových vozovek, obchvatů a oprav silnic nebo mostů. Dále pak necelá miliarda míří do našich středních škol na rekonstrukce a přístavby budov. A zhruba 700 milionů korun plánujeme na oblast sociální péče,“ řekl náměstek Hajdušek.

V sociální oblasti rozpočet počítá se 410 miliony na Centrum sociálních služeb Jindřichův Hradec. Deset z celkových 810 milionů kraj nachystal na novou budovu Alšovy jihočeské galerie v Českých Budějovicích. Celkem 80 milionů zamíří do horního areálu nemocnice v krajském městě.

Opoziční zastupitel Josef Soumar měl dotazy, které se týkaly letiště. „Letiště je v návrhu zmíněno několikrát - 75 milionů na provoz, to je za mě v pořádku, pokračuje se v tom, aby se létalo. Dále je tam investiční příspěvěk 35 milionů, nedočetl jsem se, co je v té částce obsaženo,“ zeptal se zastupitel. Zajímaly ho také čtyři miliony pro kanclář hejtmana v souvislosti s aktivitami letiště a poslední dotaz mířil na částku 20 milionů korun v případě odboru územního rozvoje. 

Na dotazy odpověděl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Ten připomněl, že je třeba rozdělit příspěvek provozní (75 milionů korun, pozn. redakce) a investiční. 

„Jestliže chceme letiště dostat do situace, kdy odbaví více letadel, tak na to máme připravených těch 35 milionů korun. Nevyhneme se nákupu hasičské cisterny, která dlouho chyběla. Potřeba je koupit také druhý rentgen. Nyní jsme totiž schopni odbavit jedno letadlo za dvě hodiny. S tím je potřeba udělat stavební úpravy. O tom je těch 35 milionů korun, kam řadíme také nové nástupní schody, řekl.

Zájem o odlety z Budějc je vyšší. Čedok přidal další let do Turecka

Zájem Jihočechů o odlet na dovolenou z letiště v Plané u Českých Budějovic na nadcházející sezonu je podle cestovní kanceláře Čedok obrovský. Překonávat se dokonce daří i loňská rekordní čísla. Čedok proto přidal další charterový let do Turecka....

Čtyři miliony pro kancelář hejtmana jsou podle Kuby určené na marketing spojený s letištěm. „Jestli ty peníze budeme čerpat, je do učité míry úvaha. Nemusí se to vyčerpat. Zájem je tak velký, že to možná nebude potřeba,“ sdělil hejtman a dodal, že 20 milionů vedení kraje připravilo na rozvoj pozemků okolo letiště, jejich rozparcelování a zasíťování. 

Návrh krajští zastupitelé schválili, pro bylo 44 z 54 zastupitelů. Pro byla i část opozice. „Návrh podporuji, jako letitý starosta vím, že není jednoduché vše připravit, protože hromádka peněz, se kterými samospráva pracuje, prostě je nějaká," uvedl opoziční zastupitel Jiří Švec (STAN).

Schodek plánovaného rozpočtu, který činí 1,25 miliardy korun, pokryje fond rezerv a rozvoje. Jihočeský kraj v něm bude mít na konci roku uloženo 5,3 miliardy korun. Schodkový rozpočet kraj naplánoval i na letošní rok s příjmy 24,4 miliardy korun a výdaji 25,8 miliardy korun. Nakonec však příjmy budou výrazně vyšší. Kraj očekává, že letos touto cestou získá 26,2 miliardy korun. Hospodaření by tak mělo skončit v plusu 452 milionů korun. Informovala o tom ČTK. 

Rozpočet pro příští rok předpokládá příjem z daní 9,7 miliardy korun. Letos to bude 9,3 miliardy korun. V roce 2025 by podle odhadů příjem z daní mohl překonat i hranici 10 miliard korun.

Výběr významných investic pro rok 2024
Rekonstrukce silnice Dačice - Slavonice 152 milionů 
Obchvat Kaplice 140 milionů 
Obchvat Husince 5 milionů 
Most přes Otavu a Vltavu (Orlík) 170 milionů 
Přístavba domova seniorů Třeboň 30 milionů
Muzeum Jana Žižky v Trocnově 2. etapa 72 milionů
Sanitní vozidla 48 milionů 
Výjezdové základny ZZS 59 milionů 
Střední školy - IROP (24 projektů) 159 milionů
Zdroj: Jihočeský kraj
Pozn.: Jde o částky připravené pro příští rok. Řada projektů je v různé fázi rozpracování a skončí později než v roce 2024. 

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky jihočeský kraj, rozpočet, zastupitelstvo, investice, investice, letiště

Jihočeský kraj připravuje na příští rok investice za pět miliard. Řešilo se letiště  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.