Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Písku letos vysadili přibližně dvě stovky stromů

V Písku letos vysadili zhruba 200 stromů. Město chce postupně ozeleňovat veřejná prostranství a zakládat nové aleje. Proto se za poslední čtyři roky vysadilo přes 1 200 různých druhů stromů.

Letos na jaře zasadili zahradníci Městských služeb Písek přes 90 dřevin. „Nejvíce se letos sázelo v Palackého sadech, na Lesním hřbitově, na sídlišti Portyč, v Čechově ulici i v ulicích Jaromíra Malého a Otakara Jeremiáše,“ uvedl Tomáš Gareis z městských služeb. 

V ulicích jsou nejčastěji lípy, javory nebo duby. Nechybí ani sakury, které na jaře ulice rozzáří růžovými květy, a naopak na podzim svými červeně zbarvenými listy.

Nové stromořadí tohoto druhu třešně je ve zrekonstruované ulici Otakara Ševčíka. „Konkrétní druhy dřevin jsou vybírány dle požadavků jejich budoucího stanoviště. Do zpevněných ploch a zádlažby nemůžeme vysazovat domácí druhy stromů, jelikož v těchto extrémních podmínkách nedokáží prosperovat, což by se velmi rychle projevovalo na jejich zdravotním stavu a vitalitě, ale zejména na jejich perspektivě na stanovišti. Proto jsou do těchto míst vysazovány třeba babyky, platany, jinany nebo dřezovce, které oproti domácím druhům lépe zvládají nedostatek vláhy, přehřátí okolních ploch nebo i zasolení,“ řekl koordinátor městské zeleně Ondřej Kofroň.

O výsadbě informovalo město v tiskové zprávě. V ní mluvčí radnice Petra Měšťanová uvedla, že Písek patří mezi města s největší intenzitou výsadby v republice.

„Aby však mladé stromy měly větší šanci se ujmout a přečkat horké léto chudé na srážky, je potřeba jim v jejich růstu pomoci. Ve městě se k nim instalují závlahové vaky nebo lamely, díky tomu se k mladým stromům dostane potřebné množství vody a lépe zakoření. Závlaha se u nich provádí zhruba pět let, poté jsou stromy již dostatečně zakořeněné, aby krátkodobé sucho zvládly. Minimalizují se tak jejich ztráty způsobené tím, že se stromy nepřijmou,“ shrnula. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Městské služby Písek

Štítky písek, strom, příroda, jihočeský kraj

V Písku letos vysadili přibližně dvě stovky stromů  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.