Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Řada lidí už vyfasovala tučnou pokutu za zveřejnění fotografií pořízených v klidovém území NP Šumava

Pokuty v řádech tisíců korun rozdává Národní park Šumava fotografům, kteří v různých skupinách na sociálních sítích zveřejňují fotografie pořízené v klidových zónách, kam je vstup zakázaný. Naposledy na to doplatil jeden muž, který na Facebooku prezentoval fotografii Roklanské chaty, která se nachází v klidovém území národního parku a byl písemně vyzván k zaplacení pokuty.

„Nepovoleným vstupem mimo cesty a trasy vyhrazené orgánem ochrany přírody přestupce naplnil skutkovou podstatu přestupku podle ustanovení příslušného paragrafu Zákona o ochraně přírody a krajiny, za který lze orgánem ochrany přírody uložit pokutu až do výše 100 000 korun,“ stojí mimo jiné v příkazu NP Šumava adresovaného jednomu fotografovi. Ten proti rozhodnutí Národního parku podal odpor a hájí se tím, že na Facebooku neprezentoval jím pořízenou fotografii. Navíc byla podle jeho tvrzení vyfotografována podle Mapy.cz z místa, které je mimo I. zónu národního parku.

„Sdílení fotografií z klidových zón je poměrně nebezpečné. Ve svých sociálních bublinách i v řadě skupin na Facebooku takové fotografie lákají další lidi, aby se do těchto míst vydali. Další chtějí také tak pěknou fotku a jdou tam. Vnímáme to jako velmi problematickou záležitost. Pokud je někde omezení vstupu, tak proto, že je tam biotop, který by mohl být ohrožen například sešlapem,“ říká mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.

Zveřejněním a sdílením fotografií z míst v klidových zónách se autoři podle slov mluvčího Dvořáka dopouštějí porušení zákona. „Naše státní správa má možnosti tyto osoby stíhat. Sdílením fotografií se k tomu vlastně přiznávají a je to pro nás důkaz. Chodí nám podněty od lidí sledujících sociální sítě, které upozorňují na takové fotografie. Stejně jako policie se i my se musíme těmito podněty zabývat a musíme konat. Dalších případů si všimneme samozřejmě i my sami. Naši kolegové řeší ročně nižší desítky takových případů. A jsme relativně úspěšní,“ říká mluvčí.

„Nejde ani tak o samotnou pokutu, ale o to, abychom lidem vysvětlili, v čem je jejich chování nebezpečné. U posledního zmíněného případu od Roklanské chaty dotyčný argumentoval podklady z webu mapy.cz, podle kterých bylo klidové území jinde, než on stál. Tento portál je skvělý a my na něj mnohdy odkazujeme, ale pořád je to záležitost, která není úplně přesná a je tam jistá chybovost. Na webu nature.cz najdou zájemci oficiální podklady. Hlavně je důležité si všímat značení v terénu. V tomto případě se nemůže odvolávat na mapy.cz, které nejsou oficiálním podkladem,“ vysvětlil Jan Dvořák.

Tučnou pokutu vyfasoval notorický provokatér

Vedení národního parku uvažuje o zřízení pozice digitálního strážce, který by dohledával podobné případy fotografií, byl v kontaktu s mapovýma platformami a mluvil se správci skupin na sociálních sítích, které jsou často o tipech na výlety. Ve správním řízení hrozí lidem nejvyšší pokuta až do výše 100 000 korun. Uložené pokuty se ale zatím pohybují v řádech tisíců korun.

„Nicméně jsme tu měli případ recidivisty, který na svém facebookovém profilu i dalších sítích vyloženě provokoval tím, že si dělal fotky v klidových zónách. I díky spolupráci s Policií ČR se nám ho podařilo dohledat, zahájit správní řízení. Ten pak dostal pokutu v řádech desítek tisíc korun. Opravdu to byl provokatér, kterého i z těch veřejných skupin na sociálních sítích vyhazovali. Sami to tam nechtěli a on se tím bavil,“ uvedl Jan Dvořák.

V nedávné minulosti už NP Šumava řešil například případ, kdy plavec zveřejnil fotografii, na které byl zachycen, jak se koupe v Plešném jezeře na území Národního parku Šumava, kde je koupání samozřejmě zakázané. A vyfasoval za to pokutu. „Řešili jsme případy, kdy lidé na sociálních sítích zveřejnili své fotografie, na který byli zachyceni, jak vstupují na zamrzlá šumavská jezera a na led na Chalupské slati, kde se jedna dívka nechala zvěčnit u slavné břízy. Ve dvou případech padly i pokuty ve výši 5000 korun. I tyto fotografie posloužily jako důkaz pro uložení pokuty ve správním řízení,“ dodal mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky šumava, národní park, nařízení, zákaz, příroda, fotografie

Řada lidí už vyfasovala tučnou pokutu za zveřejnění fotografií pořízených v klidovém území NP Šumava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.