Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na Českobudějovicku se prokázala ptačí chřipka H5N1. Chovatel musí slepice utratit

, aktualizováno 2. ledna 2024, 15:43

V malochovu drůbeže na Českobudějovicku veterináři potvrdili přítomnost ptačí chřipky H5N1. Ta je potenciálně přenosná na člověka. Chovateli z Horních Slověnic zemřelo deset slepic, zbylých 30 utratí. V Česku jde o první ohnisko ptačí chřipky v novém roce.

Informaci potvrdila Státní veterinární správa (SVS). Úhyn slepic nahlásil chovatel 31. prosince. Doposud zemřelo deset slepic. Drůbež je podle SVS ve zděném kurníku s výběhem bez přímého kontaktu s volně žijícím ptactvem. V okolí se však nacházejí četné rybníky s velkým množstvím divokých kachen.

„Zbývající drůbež v chovu bude utracena a následně bude provedena desinfekce odbornou firmou. Krajská veterinární správa podobně jako v případě posledního loňského ohniska na Kladensku využije možnost danou nedávnou změnou evropské legislativy. Nevymezí okolo zasaženého chovu uzavřená pásma a v nich nebude vyhlašovat mimořádná veterinární opatření,“ řekl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Zasažený malochov podle SVS splňuje podmínky pro použití výjimky. „Tou hlavní je skutečnost, že chovatel neuvádí drůbež ani její produkty na trh, což znamená, že riziko šíření nákazy z daného chovu je minimální. Česká republika by neměla navíc ztratit oficiální status země prosté ptačí chřipky důležitý pro mezinárodní obchod s drůbeží a jejími produkty. Krajská veterinární správa bude nákazovou situaci v oblasti bedlivě monitorovat. Ve spolupráci s hasiči bude o situaci informovat chovatele a obce v oblasti,“ uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček.

V Českých Budějovicích uhynuly desítky racků, měli ptačí chřipku

V Českých Budějovicích uhynuly tento týden desítky racků u Vrbenských rybníků. Vyšetřením se u nich potvrdil výskyt ptačí chřipky, sdělil dnes mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Jde o čtvrtý případ této nákazy v zemi. Ve...

„Chtěl bych velmi apelovat na chovatele drůbeže, že důsledné dodržování pravidel biologické bezpečnosti je jedinou účelnou ochrannou proti zavlečení této nebezpečné nákazy do chovu,“ dodal ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

V roce 2023 veterináři potvrdili 23 ohnisek ptačí chřipky v chovech drůbeže a dalších ptáků. První dvě ohniska se objevila 2. ledna 2023, to poslední potvrdili 12. května v malochovu ptáků ve středních Čechách.

Na jihu Čech se objevila ptačí chřipka například v dubnu, kdy zemřely desítky racků na Českobudějovicku. O výskytu nákazy u Vrbenských rybníků informovali veterináři chovatele drůbeže v desetikilometrovém pásmu. „V případech ptačí chřipky u volně žijících ptáku se nepřijímají mimořádná veterinární opatření, chovatelé jsou však vybízeni k tomu, aby zabezpečili své chovy před zavlečením nákazy,“ sdělil tehdy mluvčí SVS. 

Ptačí chřipka je nebezpečná virová nákaza kura domácího, krůt, vodní drůbeže, pernaté zvěře, exotických ptáků a volně žijícího ptactva. Viry ptačí chřipky se běžně vyskytují u volně žijících ptáků a k jejich přenosu dochází zejména trusem. Proto infekci nejčastěji způsobí pozření krmiva či vody kontaminované trusem infikovaných ptáků.

„Poslední ohnisko bylo potvrzeno 12. května v malochovu ptáků držených v zajetí v Kladně-Švermově ve Středočeském kraji. Česká republika je od července 2023, kdy oficiálně získala od Světové organizace pro zdraví zvířat (WOAH) status země prosté, bez výskytu této nákazy,“ dodal dnes Vorlíček. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky ptačí chřipka, svs, jihočeský kraj, aktuálně, zprávy

Na Českobudějovicku se prokázala ptačí chřipka H5N1. Chovatel musí slepice utratit  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.