Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Déšť opět zvedl Vltavu v Českém Krumlově. Zasedá povodňová komise

Ve středu dopoledne byla hladina Vltavy v Českém Krumlově na druhém stupni povodňové aktivity. Hladiny řek se na jihu Čech zvedly po nočních deštích. Vůbec nejvíce srážek spadlo na Šumavě, místy až 70 milimetrů, uvedli meteorologové. Právě v Krumlově zasedla povodňová komise, která začala pracovat na bezpečnostních opatřeních.

Během včerejšího dne a noci meteorologové zaznamenali srážky na celém území Česka, nejvíce jich spadlo na Šumavě.

„Výstraha před vydatným deštěm je v platnosti pro Šumavu, Krkonoše a Jizerské hory až do čtvrtečního rána. Na horách byly srážky zpočátku sněhové, postupně se ale oteplovalo a sněžení tak přecházelo v déšť. Vlivem těchto srážek a odtávání sněhu již dochází a bude dále znovu docházet ke vzestupům hladin zejména na tocích odvodňujících horské a podhorské oblasti Čech,“ uvedli dnes meteorologové na sociální síti X. 

Dnes se očekávají na řadě míst první či druhé stupně povodňové aktivity. Výjimečně může platit i třetí stupeň. V Českém Krumlově Vltava po 10. hodině dopolední hlásila stupeň druhý. Ten platil také na Vltavě ve Vyšším Brodě. První stupeň je na Teplé Vltavě v Lenoře. 

Varování před povodní zveřejnilo dnes Město Český Krumlov na svém facebookovém profilu. „Povodí Vltavy dnes dopoledne kvůli pokračujícímu odtávání sněhu a vydatným srážkám zvýšilo odtok z lipenské nádrže. Na řece Vltavě v Českém Krumlově se to projeví kolem 13.00-15.00 hodin, kdy očekáváme rychlé a výrazné zvýšení hladiny,“ upozornili zástupci města.

Podle upozornění se počítá s tím, že Vltava překročí dosavadní maximální hranici. Očekávaný průtok řeky je 120 m3/s a výše hladiny 230 centimetrů. Hladinu zvýší odtok z Lipna a srážky.

„Aktuálně zasedá povodňová komise, která okamžitě začala pracovat na bezpečnostních opatřeních. Pracovníci Služeb města připravují a rozváží pytle s pískem. Pro veřejnost se uzavírá průchod Myší dírou a důrazně doporučujeme, aby se lidé vyhnuli náplavkám,“ vyzvali zástupci města. 

Povodňová komise je také v kontaktu s majiteli nemovitostí, které jsou v bezprostředním ohrožení. Lidé mohou volat na číslo 380 766 222, kde funguje krizová linka. V pohotovosti jsou bezpečnostní složky.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky počasí, čhmú, vltava, řeka, český krumlov

Déšť opět zvedl Vltavu v Českém Krumlově. Zasedá povodňová komise  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.