Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Povánoční nákupní šílenství je v plném proudu. Podle ekonoma by lidé neměli podléhat impulzivním nákupům

První slevové akce začaly některé kamenné prodejny a e-shopy nabízet už koncem prosince. Obchodníci se chtějí zbavit starého zboží, a tak nechávají ceny klesnout i o mínus 50 procent. Zákazníci si ale musejí dávat pozor na falešné slevy.

Pozor na falešné slevy

Nejen v kamenných obchodech ale i na e-shopech začaly povánoční výprodeje a slevy se letos v některých prodejnách vyšplhaly až na 70 procent. Nakoupit zboží s povánoční slevou budou mít možnost Češi až do konce ledna.

Jsou ale tyto slevy reálné, nebo obchody jen chtějí z lidí vytáhnout peníze? „To záleží na obchodnících. Některé obchodní řetězce opravdu zboží zlevnily, protože potřebují vyprázdnit sklady, aby mohly naskladnit nové zboží,“ pověděl redakci Brněnské Drbny Pavel Peterka, hlavní ekonom finanční skupiny Roklen.

Mezi nimi je například i společnost Alza. „Výši slev počítáme z běžné ceny určené jako nejnižší cena, za kterou jsme dané zboží nabízeli za předchozích 30 dní,” uvedla pro ČTK PR manažerka společnosti Eliška Čeřovská.

Existují ale i obchodníci, kteří zboží před Vánoci zdražili, aby pak vysokou cenu mohli po Vánocích snížit a napsat, že mají slevy. Takovéto podvodníky mohou lidé odhalit pomocí internetových srovnávačů cen, kde si vyhledají, kolik vybraný produkt stál před Vánoci a jestli se cena opravdu snížila.

Termínem impulzivní nákup se označuje neplánovaný nákup zboží. který iniciuje prodejce skrze reklamní materiály a promo akce.

Lidé by neměli podléhat impulzivním nákupům

Povánoční výprodeje jsou obecně mezi Čechy velice oblíbené. Potvrdil to i průzkum agentury Perfect Crowd pro internetovou společnost Allegro. Podle něj až 76 procent dotázaných čeká s nákupem vybraného zboží na povánoční slevové akce. 

Podle ekonoma Pavla Peterky, by ale lidé neměli podléhat impulzivním nákupům, a když už se chystají nakupovat, měli by si zkontrolovat svoji finanční situaci. „Je ale jen na lidech, aby se rozhodli, jestli si danou věc mohou dovolit, anebo peníze raději uspoří,“ doplnil.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky slevy, obchody, ekonomika, ceny

Povánoční nákupní šílenství je v plném proudu. Podle ekonoma by lidé neměli podléhat impulzivním nákupům  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.