Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Vltava v Českém Krumlově je na třetím stupni povodňové aktivity

Hladina Vltavy v Českém Krumlově byla v sobotu ráno na druhém stupni povodňové aktivity. Její výška dnes dosahovala 219 centimetrů. Odpoledne se hodnota opět dostala na třetí stupeň, který je na 220 centimetrech. Vyplývá to z aktuálních informací Českého hydrometeorologického ústavu. Kolem 220 centimetrů se bude hladina držet zřejmě ještě několik dní.

Situaci na řece ovlivňuje odtok z lipenské přehrady, kde se po tání sněhu a deštích v minulých dnech nahromadilo větší množství vody. Z nádrže odtéká už od středy 90 metrů krychlových za vteřinu. Do Lipna aktuálně přitéká 120 krychlových metrů za vteřinu.

„Tento stav ještě nějakou dobu potrvá, ale řeka by měla stále zůstat v korytě," řekl mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán.


Tak vypadal Č. Krumlov 4. ledna ráno, kdy platil třetí stupeň. 

Hladina Vltavy v Českém Krumlově od středy kolísá mezi druhým a třetím povodňovým stupněm. Výkyvy jsou v několika centimetrech. V Českém Krumlově řeka protéká centrem města a v její blízkosti stojí domy. Českokrumlovská radnice ve středu preventivně zabezpečila kritická místa, rozmístila kolem řeky asi 1000 pytlů s pískem.

Druhý povodňový stupeň na Vltavě na jihu Čech platí také ve Vyšším Brodu na Českokrumlovsku. V Zátoni, která se nachází v blízkosti Českého Krumlova, je první stupeň povodňové aktivity.

Český Krumlov se připravuje na možnou povodeň. V okolí řeky jsou pytle s pískem

Hladina Vltavy v Českém Krumlově se opět zvyšuje. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu. Město očekává hodnotu zhruba 230 centimetrů a třetí povodňový stupeň, proto vedení radnice rozhodlo o umístění pytlů s pískem. Řízené...

O víkendu bude pršet, místy mohou lidé očekávat sněžení. „Nejvíce sněhu by mělo napadnout na Šumavě, v jihočeském Pošumaví a v Jeseníkách a okolí. Modely počítají až s 20 cm nového, zpočátku i mokrého sněhu. Jižní Čechy a Vysočina by mohly mít až 10 cm nového sněhu. Na ostatním území (vyjma severní poloviny Čech, kde bude patrně sněžit minimálně nebo vůbec) by měly napadnout řádově (vyšší) jednotky cm,“ uvedl ČHMÚ v předpovědi na víkend.

V neděli se bude ochlazovat a teploty se dostanou až k hranici 0 stupňů Celsia. Ještě chladnější bude pondělí, kdy se mohou denní teploty dostat až na minus šest stupňů Celsia. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jakub Bartoš

Štítky vltava, řeka, počasí, český krumlov

Vltava v Českém Krumlově je na třetím stupni povodňové aktivity  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.