Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Řeší vodáky i vyloučenou lokalitu. Policisté ve Větřní mají novou služebnu

Řeší kriminalitu spojenou s nájezdem vodáků i incidenty ve vyloučené lokalitě. Ve městě Větřní na Českokrumlovsku slouží celkem 13 policistů, kteří se po rozsáhlé rekonstrukci dočkali opravené služebny. Její význam popsali pro Budějckou Drbnu zástupci policie i městského úřadu.

Rekonstrukce budovy začala v roce 2020, nyní už se ale policisté přesunuli do nového. „Chtěli jsme zlepšit podmínky pro policisty i pro veřejnost, abychom s občany mohli jednat v důstojném prostřední. To se povedlo,“ řekl dnes ředitel Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje Luděk Procházka.

Investice vyšla na více než osm milionů korun díky projektu Policejního prezidia České republiky, které přispělo osmi miliony. Dalších 400 tisíc korun na vybavení dalo krajské ředitelství.

Policisté mají k dispozici přijímací místnost pro veřejnost, zasedací místnost se zázemím či kanceláře a sociální prostory. O práci v novém zázemí nebude nouze.

Důvodů je více, jak potvrzuje Jaroslav Vaněček, zástupce vedoucího Obvodního oddělení Větřní. „V loňském roce jsme intenzivně řešili sériové vloupání do vozidel či bytů. Tuto sériovou trestnou činnost se podařilo rozkrýt. Pachatelé jsou nyní ve výkonu trestu, šlo o více osob,“ popsal pro Budějckou Drbnu.

Vyloučená lokalita v Rožmberské ulici

Další objem práce tvoří drobné krádeže, dopravní nehody či dohady mezi sousedy. Ve Větřní žije také početná romská komunita, podle Vaněčka ale v souvislosti s ní policisté neregistrují výraznější počet výjezdů. 

To naopak neplatí pro letní měsíce, kdy je ve Větřní vyšší počet vodáků. V katastru má město podle Jaroslava Vaněčka zhruba čtyři kempy. 

„V tomto období je samozřejmě rušno. Často vyjíždíme kvůli rušení nočního klidu, registrujeme také krádeže ve stanech a další podobné události. V podstatě je to každodenní agenda,“ dodal. 

Význam policie potvrdil pro Budějckou Drbnu také starosta Antonín Krák (ČSSD), který je zároveň náměstkem hejtmana. Ten dnes popřál policistům, aby se jim v opravené budově dobře sloužilo a místním, aby služby policie potřebovali co nejméně. 

Větřní není špatné místo pro žití, říká starosta. Problémy s nepřizpůsobivými dostaly do zastupitelstva i dělnickou stranu

Papírny a početná romská komunita. To budou nejspíš dvě nejčastější odpovědi Jihočechů na otázku, co si vybaví ve spojitosti s čtyřtisícovým městem Větřní nedaleko Českého Krumlova. Právě romská komunita byla svého času tak silným tématem, že v...

„Pro mě jako starostu je pochopitelně důležité, aby tady bylo bezpečno. Význam policie je velký. Všichni víme, že je tady sociálně vyloučená lokalita. Nejen proto je přítomnost policie důležitá,“ popsal na dotaz redakce. 

Jedním dechem však dodal, že Větřní patří mezi města s nízkou mírou kriminality. Velkou zásluhu má na tom právě policie. 

„Vyloučená lokalita je v ulici Rožmberská, což je ta hlavní silnice ve směru na Rožmberk. Tam sídlí už dlouhodobě občané, kteří kdysi pracovali v Jihočeských papírnách v dělnických profesích. Nemáme tady ale vyloženě nějaké významné problémy, pokud nepočítám i jinde běžné sociálně-patologické jevy, jako jsou lehké drogy či alkoholismus,“ řekl starosta. Míra trestné činnosti podle něj klesá.

Zástupci města o policie se navíc pravidelně potkávají a řeší, co občany trápí. Nyní se budou potkávat v nových prostorách. 

„Díky úzké spolupráci s městem Větřní jsme se nemuseli, po dobu výstavby od listopadu 2022 do prosince 2023, stěhovat daleko a naše služby mohla veřejnost využívat v nedalekém objektu bývalé lékárny ulice K Bazénu,“ shrnul policejní mluvčí Milan Bajcura. Dodal, že výsledek je součástí projektu Policejní prezidia ČR, který je zaměřen na zajištění plnohodnotných pracovních podmínek policistů a občanských zaměstnanců.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš a Policie ČR

Štítky větřní, českokrumlovsko, česko, jihočeský kraj, policie, vyloučená lokalita, vodáci

Řeší vodáky i vyloučenou lokalitu. Policisté ve Větřní mají novou služebnu  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.