Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Lidé pomáhají rodině, kterou výbuch plynu připravil o střechu nad hlavou

Exploze otřásla o víkendu Kamenným Újezdem na Českobudějovicku. Výbuch plynu poničil dům, ve kterém žila rodina Vlašánků. Té nyní veřejnost pomáhá s tím, aby se opět postavila na nohy.

Výbuchu plynu zdevastoval dům na Českobudějovicku. Škoda je 8 milionů

Jihočeští policisté vyšetřují výbuch plynu a požár domu v obci Kamenný Újezd na Českobudějovicku, ke kterému došlo v sobotu kolem 10 hodiny dopoledne. Na místě zasahovaly všechny složky IZS, zraněna byla jedna osoba. Výbuch objekt zcela zdemoloval...

Na místě v sobotu zasahovaly všechny složky IZS, jeden člověk se zranil. Výbuch objekt zcela zdemoloval a přivolaný statik rozhodl, že stavba musí byt stržena. Odhadovaná škoda je zhruba osm milionů korun. 

V objektu podle informací, které zveřejnili policisté na sociální síti X, probíhaly v době výbuchu stavební práce. Přesné příčiny výbuchu jsou v šetření. „Požár se od přípojky rozšířil přes sklep a první patro až do střechy. Na místo jsme vyslali sedm cisteren, dva dopravní automobily, automobilovou plošinu a automobilový žebřík. Požár je v tuto chvíli již pod kontrolou. Statik rozhodl, že dům je neobyvatelný a půjde k demolici. Škoda činí 8 milionů korun,“ uvedla v sobotu mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Obec Kamenný Újezd na svém webu zveřejnila informaci o sbírce na pomoc rodiině Vlašánků. „Pomozme společně mladé rodině se třemi dětmi, které se v sobotu 13. 1. 2024 obrátil život vzhůru nohama. Výbuch plynu zničil celý jejich dům, statik nařídil demolici a rodina tak přišla o střechu nad hlavou,“ stojí v tiskové zprávě. 

Zástupci obce vyzvali, aby lidé již nenosili oblečení, kterého je nyní příliš a je potřeba materiál probrat. Na webu obce je zároveň odkaz na seznam věcí, které lidé darovali.

„Rodinný přítel pan Václav Dobiáš bude koordinovat veškerou materiální pomoc - prosím, obracejte se tedy v případě zájmu o pomoc rovnou na něj na tel. č. 602 430 456. Rodina je zatím stále ubytována v provizorních prostorách a obec se snaží zajistit v co nejkratším termínu náhradní bydlení,“ dodali zástupci obce.

Václav Dobiáš pro Budějckou Drbnu popsal, že se od založení sbírky ozvaly desítky lidí. „V první řadě je rodina vděčná za to, jak moc chtějí lidé pomoci. Vzkazují velké díky,“ řekl organizátor. 

S materiální pomocí je však nyní potřeba přibrzdit. Věcí se totiž nahromadila spousta. „Rodina se v nadcházejících dnech přestěhuje do obecního bytu v Kamenném Újezdu, který poskytlo vedení obce, za což rodina moc děkuje. Není ale nafukovací, proto je nejdříve potřeba zjistit, co bude chybět,“ dodal Dobiáš a požádal o trpělivost. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Jihočeský kraj

Štítky jihočeský kraj, kamenný újezd, hasiči, plyn, požár, exploze

Lidé pomáhají rodině, kterou výbuch plynu připravil o střechu nad hlavou  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.