Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Změny teplot způsobují poruchy vodovodů. Za uplynulý týden došlo k desítkám nehod

Zhruba 70 poruch na vodovodech evidovala za uplynulý týden společnost ČEVAK. Události souvisí s výkyvy teplot a stářím vodovodního potrubí. Nejvíce poruch zaznamenali vodohospodáři v posledních dnech v Českých Budějovicích.

Z teplot hluboko pod nulou je nyní na některých místech až 10 stupňů Celisa. Nejen to je důvodem, proč v uplynulých dnech přibylo poruch na vodovodech.

„Jen ve čtvrtek jsme v krajském městě vyjížděli k pěti poruchám vodovodních řadů, a to například v ulici Oskara Nedbala, před tělocvičnou základní školy Kubatova nebo v Komenského ulici. Celkem je to od minulého víkendu už třináct takových událostí,“ uvedl vedoucí provozního střediska České Budějovice Ondřej Koupal v tiskové zprávě.

Dalších sedm poruch zaznamenali vodohospodáři v Táboře a okolí. Větší počet událostí byl také na Jindřichohradecku. „Zima a předjaří je období, kdy klimatické podmínky nejvíce ovlivňují počty poruch na vodovodech. Obvyklou příčinou, kromě stáří potrubí, je právě kolísání teplot, kdy dochází k pohybům zeminy. Ta vytváří nerovnoměrný tlak na potrubí, které je pak náchylnější k prasknutí,“ řekl provozní ředitel firmy Peter Bolha.

Ten také dodal, že se společnost snaží opravy provést co nejrychleji. Například v Českých Budějovicích trvá oprava poruchy v průměru čtyři hodiny, často je ale daleko rychlejší. 

Zástupci společnosti také doporučují zkontrolovat vodoměry, které se nachází na místech, kde by je mohl poškodit mráz. 

„Naše totiž zkušenosti jsou takové, že větší počet zamrzlých vodoměrů pokaždé evidujeme až s blížícím se jarem, kdy lidé po zimě vyjíždějí po zimě kontrolovat své chaty a chalupy. Teprve tehdy na problém přijdou,“ řekla mluvčí společnosti Jitka Kramářová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Čevak

Štítky jihočeský kraj, porucha, oprava, voda, vodovod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Změny teplot způsobují poruchy vodovodů. Za uplynulý týden došlo k desítkám nehod  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.