Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Letošní zima v Česku byla druhá nejteplejší a srážkově nejbohatší od roku 1961

Uplynulá zima v Česku byla druhá nejteplejší a srážkově nejbohatší mezi zimními sezonami od roku 1961, kdy meteorologové začali počítat měsíční teplotní průměry. Od začátku prosince do konce února bylo v průměru 2,4 stupně, tepleji bylo v tomto období jen na přelomu let 2006 a 2007, kdy se průměr dostal na 2,7 stupně.

Srážek spadlo v zimě 2023/2024 v průměru 203 milimetrů, uvedl v tiskové zprávě Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Podle něj za nadprůměrně teplou a srážkově bohatou zimu může především mimořádně teplý únor a na srážky velmi bohatý prosinec a únor.

Ve srovnání s normálem let 1991 až 2020 byla průměrná teplota v zimě o 3,1 stupně vyšší. V únoru odchylka od normálu činila dokonce 6,1 stupně, a únor se tak stal s průměrem 5,7 stupně nejteplejším na území ČR od roku 1961. Byl dokonce teplejší než většina březnů.

Druhý nejteplejší měsícem uplynulé zimy byl prosinec, který byl s průměrem 2,1 stupně teplotně nadnormální. Leden byl teplotně normální, během něj bylo v průměru minus půl stupně Celsia.

Množství srážek, které spadly v uplynulém zimním období, představovalo 160 procent dlouhodobého normálu let 1991 až 2020. I když jich bylo nadprůměrné množství, zásoby vody ve sněhu byly v Česku silně podprůměrné, konstatovali meteorologové. Nejvíce srážek naměřili v prosinci, a to 200 procent dlouhodobého normálu. Leden už podle ČHMÚ z normálu nevybočoval, ale v únoru jej opět překročil, když spadlo 153 procent srážek oproti normálu. V prosinci nejvíce i nasněžilo, v průměru 38 milimetrů.

Co se týká sněhu, začala uplynulá zima podle meteorologů slibně už koncem listopadu, kdy sněžilo ve středních a vyšších polohách. "Meteorologická zima pak začala, jak se patří. Během 1. a 2. prosince jsme po intenzivním sněžení nejvíce nového sněhu zaznamenali na stanicích na jihu a jihovýchodě Čech, na Českomoravské vrchovině, v Oderských vrších, na Opavsku a Ostravsku. Mnoho stanic přepisovalo rekordní denní úhrny srážek pro měsíc prosinec," uvedli meteorologové a doplnili, že před Vánocemi se ale oteplilo a před koncem roku byl sníh už jen na horách. Situace se zlepšila v první polovině ledna, kdy se ochladilo a sníh byl i ve středních polohách. Koncem ledna se ale opět začalo oteplovat a sníh zůstal jen ve vyšší polohách.

Druhou srážkově nejbohatší zimu ČHMÚ zaznamenal na přelomu let 1986 a 1987, kdy spadlo v průměru 190 milimetrů vody. Naopak nejméně srážek, v průměru 50 milimetrů, spadlo v zimě 1963/1964.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, česko, statistika, zima

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní zima v Česku byla druhá nejteplejší a srážkově nejbohatší od roku 1961  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.