Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na jihu Čech vznikl nový chov zubrů. Domov zvířata našla u Lipna

První dvě samice zubra evropského včera vypustili v rezervaci u jihočeského Lipna. Zvířata jsou součástí velké výměny, do které jsou zapojeny celkem čtyři kraje. Rezervace u Lipna nahradila zrušené golfové hřiště.

Do obory v Židlově v Ralsku přivezli nové zubry. Mají oživit zdejší chov

Dva zubří býci přicestovali do obory v Židlově na Českolipsku, aby oživili zdejší chov těchto zvířat. Do Libereckého kraje je přivezli z bývalého vojenského prostoru Milovice, kde je další chovná obora zubrů. Tímto přesunem začala rozsáhlá výměna...

„Cílem rozsáhlé výměny a převozů zvířat je vytvořit na Lipně stádo, které bude geneticky různorodé. Proto základní skupinu vytvoří zubři z několika českých chovů,“ uvedl v tiskové zprávě Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina.

Právě tato organice výměnu koordinuje. „Zubři se na Lipně připojí ke stádu divokých koní, které bylo na jih Čech převezeno v loňském roce z milovické rezervace,“ sdělil Dostál.

Dvě samice zubra evropského byly včera odchyceny v oboře Židlov v Libereckém kraji. Jde o dvouletou samici, druhé zvíře je o rok starší. 

V příštích týdnech na Lipno přijedou ještě dvě další samice ze Zooparku Chomutov v Ústeckém kraji a zubří býk ze středočeských Milovic. Rezervace u Lipna nahradila zrušené golfové hřiště.

Nově založené zubří stádo na Lipně by mělo mít během jara pět členů, cílem je vytvořit novou chovnou skupinu. „Zubři byli po první světové válce ve volné přírodě zcela vyhubeni člověkem a přežili jen díky chovu v zajetí. Od 50. let 20. století se vracejí zpátky do přírody. Kromě volné přírody jsou pro jejich záchranu důležité i podobné rezervace, jako vzniká na Lipně,“ doplnil Dostál.

V jihočeském kraji v současné době existují tři rezervace velkých kopytníků. První vznikla u řeky Lužnice, druhá právě na Lipně loňským příjezdem divokých koní a třetí na přelomu loňského a letošního roku v Novohradských horách. Jihočeský kraj je spolu s Plzeňským krajem v současné době regionem s největším počtem rezervací velkých kopytníků. Rezervaci na Lipně založila zemědělská společnost Jihočeské ekofarmy.
Zdroj: Česká krajina

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vojtěch Lukáš

Štítky zubr, jihočeský kraj, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech vznikl nový chov zubrů. Domov zvířata našla u Lipna  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.