Počasí dnes26 °C, zítra21 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Vojenský újezd Boletice zruší turistickou cestu na Knížecí stolec

Vojenský újezd Boletice na Českokrumlovsku od 1. května zruší turistickou cestu na Knížecí stolec. Důvodem je, že v prostoru narůstá počet cvičení, což by mohlo ohrožovat návštěvníky. Řekl to přednosta boletického újezdu Marián Varga.

Musíme zajistit bezpečnost lidí a to při současném vytížení újezdu nejde. Proto turistickou trasu zrušíme," uvedl. Knížecí stolec je s nadmořskou výškou 1 236 metrů nejvyšším vrcholem vojenského újezdu Boletice. Na vrcholu byla šestimetrová dřevěná rozhledna, kterou však napadla parazitní houba, armáda ji proto dala letos zbourat.

Trasa ze Záhvozdí na Knížecí stolec byla poslední cestou, kterou mohli turisté ještě využívat. Od loňského ledna vojenský újezd uzavřel velkou část Boletic, jež byla před tím pro návštěvníky přístupná. Varga uvedl, že v poslední době roste počet cvičení, které se v újezdu konají. „Musíme si uvědomit, že před dvěma roky to byly jen dva víkendy, letos máme akce na 19 víkendů," řekl přednosta. Poptávka po cvičení se zvýšila od chvíle, kdy Rusko v únoru 2022 napadlo Ukrajinu.

Armáda zbourala poškozenou rozhlednu na Knížecím stolci

Armáda tento týden zbourala poškozenou rozhlednu na vrcholu Knížecí stolec ve vojenském újezdu v Boleticích na Českokrumlovsku. Zda na místě v budoucnu vyroste jiná, není dosud rozhodnuto. Rozhledna byla v havarijním stavu, protože ji napadla...

Vojenský újezd v Boleticích vznikl v roce 1947 na rozloze 220 kilometrů čtverečních. V roce 2016 se jeho část změnila v civilní lokalitu. Vznikla obec Polná na Šumavě s místní částí Květušín a osada Boletice, která spadá pod Kájov. Vojenský újezd, který je třetí největší v ČR, sahá od Českého Krumlova téměř až k nádrži Lipno a do podhůří Šumavy.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Sotona / VLS

Štítky ČR, turistika, armáda, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vojenský újezd Boletice zruší turistickou cestu na Knížecí stolec  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.