Počasí dnes24 °C, zítra24 °C
Středa 24. července 2024  |  Svátek má Kristýna
Bez reklam

Na jihočeské kolejnice míří nové soupravy, nabídnou pohodlí, Wi-Fi i zásuvky pro dobíjení elektroniky

České dráhy nasadily v Jihočeském kraji do pravidelného provozu první moderní vlaky RegioFox. Lišky, jak se dvoučlánkovým motorovým jednotkám lidově říká, již začaly dočasně jezdit na trati mezi Veselím nad Lužnicí a Českými Velenicemi. Od prosince letošního roku pak začne cestující na jihu Čech vozit hned sedm RegioFoxů, které propojí Tábor, Písek a Strakonice.

„Naše vlakové Lišky se začínají ve větším množství konečně dostávat na koleje. Po úspěšném zajetí RegioFoxů na vytížené trati mezi Pardubicemi a Havlíčkovým Brodem startujeme jejich provoz i v Jihočeském kraji. Cestujícím nabízíme vyšší komfort cestování vlakem, kde je Wi-Fi internet, klimatizace a zásuvky na dobíjení elektroniky samozřejmostí. Jen v letošním roce nám má výrobce dodat 59 těchto moderních jednotek, které postupně zamíří na tratě hned v sedmi krajích po celé republice, sedm z nich bude nasazeno právě zde na jihu Čech,“ říká při příležitosti startu provozu nových RegioFoxů Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah.

Motorové jednotky RegioFox jsou bezbariérové, klimatizované vlaky vybavené širokou paletou služeb pro pohodlné cestování do zaměstnání, školy nebo za volnočasovými aktivitami. Samozřejmostí je palubní Wi-Fi síť, elektrické zásuvky a USB konektory pro dobíjení cestovní elektroniky, prostory pro velká zavazadla včetně kočárků a jízdních kol nebo audiovizuální informační systém. Motorové jednotky jsou vybaveny motory Rolls-Royce.

Po zprovoznění mostu u Červené nad Vltavou propojí nové vlaky města Tábor, Písek, Ražice, Strakonice.

Nasazení těchto nových a moderních vlaků na jihočeské dráhy kvitují i zástupci kraje. „Z nasazení nových motorových jednotek mám velkou radost. Jsem přesvědčen, že tyhle moderní vlaky výrazně zlepší komfort a kvalitu cestování pro Jihočechy i pro návštěvníky našeho kraje," řekl hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS) a dodal, že kraj platí za dopravní obslužnost víc než 1,9 miliardy korun ročně.

V tuto chvíli budou jezdit dva spojené RegioFoxy na trati z Veselí nad Lužnicí přes Třeboň do Českých Velenic. Tyto spoje nabídnou kapacitu 230 míst k sezení i prostor pro 16 jízdních kol. Třetí RegioFox bude sloužit ke školení dalších strojvedoucích a personálu a také jako provozní záloha kvůli nutné údržbě a pro případ nenadálých událostí.

Po zprovoznění mostu u Červené nad Vltavou se pak všech sedm vlaků RegioFox přesune na trať Tábor – Písek – Ražice – Strakonice.

České dráhy si od polské společnosti PESA objednaly celkem 106 RegioFoxů, které budou postupně nasazovat do provozu na tratích v Jihočeském, Středočeském, Královéhradeckém, Pardubickém a v Plzeňském kraji, v Kraji Vysočina a také v Praze. Aktuálně již jezdí devět RegioFoxů na Vysočině a dalších sedm je nasazeno na vlacích v Pardubickém kraji. Od zahájení zkušebního provozu v srpnu 2023 jsou pak Lišky k vidění například i na kolejích ve Středočeském kraji.

České dráhy v Jihočeském kraji kromě RegioFoxů provozují i dalších 14 moderních elektrických jednotek RegioPanter určených pro regionální dopravu. Dalších pět jihočeských dvouvozových RegioPanterů druhé generace je již ve výrobě.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto České dráhy

Štítky České dráhy, vlaky, RegioFox, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihočeské kolejnice míří nové soupravy, nabídnou pohodlí, Wi-Fi i zásuvky pro dobíjení elektroniky  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.