Počasí dnes19 °C, zítra13 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Českobudějovický soud neprodloužil moratorium v insolvenčním řízení s Kovosvitem

Českobudějovický krajský soud neprodloužil moratorium strojírenské firmě Kovosvit MAS Machine Tools v insolvenčním řízení. Moratorium soud vyhlásil 3. května, trvalo tři měsíce a zajišťovalo ochranu před všemi věřiteli, nešlo rozhodnout o úpadku. Firma měla za tu dobu připravit reorganizační plán. Podle soudu se tak ale nestalo.

Před uplynutím doby moratoria požádal Kovosvit 2. srpna soud o jeho prodloužení. „Z podání dlužníka není dostatečně zřejmé, jakým způsobem dobu trvání vyhlášeného moratoria využil. Insolvenční návrh dlužník nepodal, není zřejmé, v jakém stadium se zpracování předpokládaného reorganizačního plánu nachází a zda je takovýto plán alespoň v základních rysech zpracován. Situace popisovaná dlužníkem v návrhu na prodloužení moratoria se tak v zásadě neliší od situace při zahájení insolvenčního řízení. Dlužník toliko stále popisuje plánovaná opatření, aniž by zde byl alespoň tvrzený zjevný posun v řešení vzniklých problémů," uvedl v usnesení soudce Miroslav Veselý.

Proti tomuto usnesení lze podat odvolání do 15 dnů ode dne jeho doručení k Vrchnímu soudu v Praze prostřednictvím Krajského soudu v Českých Budějovicích. Soud teď bude rozhodovat o podaných insolvenčních návrzích věřitelů.

Zrušení moratoria i jeho neprodloužení požadovala společnost Elektroprof, která se věnuje dodávkám a montážím v elektrotechnice. Ta také podala návrh na zahájení insolvenčního řízení letos v dubnu, když jí Kovosvit za poslední půlrok uhradil jen 300 tisíc korun z více než 20 milionů. Soud pak 17. dubna zahájil insolvenční řízení. Následně Kovosvit MAS Machine Tools požádal soud o vyhlášení moratoria, který tak učinil 3. května.

Kovosvit MAS Machine Tools od března neplatil mzdy zaměstnancům, kteří postupně podávali výpovědi a skoro všichni z 220 odešli. Firma v žádosti o prodloužení moratoria eviduje 21 zaměstnanců k 31. červenci.

Kovosvit Machine Tools koupil v létě 2020 ruský investiční fond. Společnost má ekonomické problémy delší dobu. Kovosvit MAS Machine Tools skončil v roce 2022 ve ztrátě po zdanění 167,2 milionu. O rok dříve měla firma ztrátu 134 milionů. Společnost přiznává závazky za více než miliardu korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením Kovosvit MAS

Štítky ČR, soud, průmysl, stroje, insolvence, Kovosvit MAS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českobudějovický soud neprodloužil moratorium v insolvenčním řízení s Kovosvitem  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.