Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Hasiči evidují téměř 500 povodňových výjezdů, tahali auto z řeky a zachraňovali hospodářská zvířata

První povodňový den si na jihu Čech vyžádal téměř 500 zásahů hasičského záchranného sboru. Hasiči nejčastěji vyjížděli kvůli odčerpání vody a odklízení spadaných stromů. Řešili ale také odstraňování lávky nad rozbouřenou říční hladinou, či záchranu ohrožených zvířat.

„Probouzíme se do větrné neděle. Od půlnoci do 7:30 evidujeme přes 30 zásahů spojených s odklízením následků přírodních živlů. Jednoznačně nejvíce narůstají vícečetné zásahy, kdy odklízíme spadlé stromy. Takovýchto výjezdů máme nyní 25. Dále pokračujeme v monitoringu a pytlování,“ sdělila dnes ráno mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

První povodňový den. Komplikace na Malši a vodní nádrži Husinec, zhoršit se má Lužnice

Během soboty se na jihu Čech začaly naplňovat předpovědi meteorologů. V noci z pátka na sobotu třetí povodňový stupeň přesáhly řeky Malše, Černá, Otava i Blanice. Počet míst se ale během dne zvýšil. V neděli po půlnoci byly na třetím povodňovém...

Za sobotu 14. září pak hasiči evidují celkem 460 povodňových zásahů. Ve 136 případech šlo o čerpání vody a ve 123 vyjížděli hasiči k odklízení popadaných stromů. Dále se hasiči věnovali také monitoringu vodních hladin, čištění propustků a kanalizací, pytlování a dalším protipovodňovým opatřením.

„Řešili jsme také prosakující střechy ve Volarech, Chlumu u Třeboně, Benešově nad Černou, Borovanech, Táboře a Borové Ladě. Evakuovali jsme elektrický invalidní vozík a odstranili lávku ve Zlaté Koruně. V Protivíně jsme pomáhali se záchranou ovcí,“ vyjmenovala Matějů.

Mezi dalšími záchrannými akcemi bylo například zajištění plechových střech v Milevsku, odtažení ohroženého karavanu v Sezimově Ústí nebo upevnění uvolněného mola s rybářskými čluny v Albrechticích nad Vltavou. „U Soumarského mostu jsme pak z řeky vytahovali osobní automobil,“ doplnila Matějů.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením HZS Jihočeského kraje

Štítky povodně, hasiči, záchrana, řeka, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči evidují téměř 500 povodňových výjezdů, tahali auto z řeky a zachraňovali hospodářská zvířata  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.