Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Motorkář v potoku, srážka se stromem a dva podchlazení, to je povodňová bilance jihočeských záchranářů

Povodňová situace ovlivňuje také práci jihočeských záchranářů. Ti nejenom, že mají kvůli nevyzpytatelnému počasí, uzavřeným cestám a zvýšené hladině řek ztížený přístup na mnohá místa po celém kraji, musí řešit také nehody, které jsou na tento stav přímo navázané. Jsou mezi nimi podchlazení i kuriozní dopravní nehody.

„Za sobotu jsme zaznamenali mírný pokles celkového počtu zásahů. V přímé souvislosti s aktuální povodňovou situací jsme pak řešili pouze čtyři případy. V odpoledních hodinách na Prachaticku naši záchranáři ošetřovali motocyklistu, který skončil se svým strojem v rozvodněném potoce. Utrpěl pouze lehké zranění a byl podchlazen,“ popsala případ mluvčí záchranářů Petra Kafková.

Ve večerních hodinách pak měli záchranáři ve své péči další dvě podchlazené osoby. V prvním případě se jednalo o invalidního muže bez domova, který byl vytažen z vody pod mostem na Strakonicku. Po poskytnutí nezbytné přednemocniční neodkladné péče ho záchranáři převezli do spádového zdravotnického zařízení. Druhým podchlazeným pacientem byl muž pod vlivem alkoholu v Českém Krumlově, kterého naši záchranáři převzali do péče od kolegů z vodní záchranné služby.

„Zhruba hodinu před půlnocí pak posádka záchranné služby z Dačic vyjížděla k dopravní nehodě osobního vozidla. Jednalo se o čelní náraz do spadlého stromu přes vozovku u obce Ostojkovice. Při nehodě utrpěl mladý muž lehká zranění v oblasti hlavy a zad. Po ošetření na místě ho záchranáři převezli do jihlavské nemocnice,“ popsala Kafková.

Hasiči evidují téměř 500 povodňových výjezdů, tahali auto z řeky a zachraňovali hospodářská zvířata

První povodňový den si na jihu Čech vyžádal téměř 500 zásahů hasičského záchranného sboru. Hasiči nejčastěji vyjížděli kvůli odčerpání vody a odklízení spadaných stromů. Řešili ale také odstraňování lávky nad rozbouřenou říční hladinou, či záchranu...

Doplnila také, že aktuální povodňová situace zatím nijak neohrozila dostupnost přednemocniční neodkladné péče v rámci Jihočeského kraje a doposud nebylo nutné přesouvat žádnou z výjezdových skupin. Posádky Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje (ZZS JčK) tak zůstávají plně připraveny k zásahu a také kontinuálně zasahují u běžných událostí.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením HZS Jihočeského kraje

Štítky povodně, bilance, záchranáři, podchlazení, autonehoda, motorkář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Motorkář v potoku, srážka se stromem a dva podchlazení, to je povodňová bilance jihočeských záchranářů  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.