Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Ve shořelém domě našli hasiči mrtvé tělo, policie nařídila pitvu. Hašení ohně komplikovala smečka rotvajlerů

V úterý 17. září, krátce před 19. hodinou, vyjížděli jihočeští hasiči k požáru rodinného domu v jedné vesnici nedaleko Třeboně. Zásah komplikovala vysoká voda, podmáčený okolní terén a smečka vyplašených rotvajlerů. V ohořelé budově hasiči nalezli mrtvou osobu. Policisté nařídili pitvu.

„Před sedmou hodinou večer došlo k požáru rodinného domu v jedné obci nedaleko Třeboně. Po uhašení požáru byla v domě nalezena mrtvá osoba. Nařídili jsme soudní pitvu. Kvůli agresivním psům vyjeli na místo policisté zásahové jednotky, aby zajistili bezpečnost zasahujících policistů,“ informovala policejní mluvčí Štěpánka Schwarzová.

Požár domu v obci Stříbřec začal podle hasičů v 18:52. Na místo vyjeli profesionální hasiči ze stanice Třeboň a byly svolány jednotky SDH obcí Stříbřec, Chlum u Třeboně a Stráž nad Nežárkou. Průzkum ukázal, že dům stojí v záplavovém území.

„Voda dosahovala na jedné straně domu do výše přibližně půl metru, na druhé straně skoro do metru. Zásah byl tedy velice ztížen z hlediska přístupu, jak pro naši techniku, která se jen velmi obtížně pohybovala po podmáčeném terénu, tak i pro všechny zasahující hasiče. Byly povolány také jednotky profesionálních hasičů ze stanic Jindřichův Hradec a České Budějovice, včetně vyprošťovacího automobilu, kterým musela být vytažena jedna zapadlá cisterna,“ popsala náročný zásah mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Druhý povodňový den: Hasiči evakuovali 24 osob, komplikace začaly na Lužnici a Nežárce

Nedělní povodňová situace se od té sobotní výrazně lišila. Srážky na jhu Čech začaly ustávat a situace na Malši se díky protipovodňovým opatřením na nádrži Římov stabilizovala. Vcelku pozitivně se oproti předpokladům vyvíjela i situace na nádrži...

Ta také upozornila, že počasí a další přírodní vlivy nebyly jedinou komplikací, se kterou si jednotky musely poradit. Okolo celého domu byl totiž plot s elektrickým ohradníkem, ve kterém volně pobíhalo 15 rotvajlerů. Velitel proto požádal o vypnutí ohradníku prostřednictvím pohotovostní služby a hasiči následně přistoupili k domu, který hořel v plném rozsahu, především ve střeše. Oheň se dále rozšířil na osobní auto.

„Vstup jim velice komplikovali psi, kteří jim nedovolili se k domu přiblížit. Nakonec hasiči evidovali dva psy, kteří byli v domě, a další tři, kteří se pohybovali okolo domu. O ostatních během zásahu vůbec nevěděli, pravděpodobně se rozutekli. Požár jednotky dostaly pod kontrolu ve 20:28 hodin, kdy byla nahlášena lokalizace požáru,“ popsala Matějů.

Ve spolupráci s policií hasiči řešili odchyt psů. Byl sjednán veterinář, který dva psy v objektu uspal, a poté bylo možné provést závěrečný průzkum domu. Policie ČR zároveň na místo vyslala další hlídky a zásahovou jednotku, která pomohla s odchytem rotvajlerů, kteří se postupně začali vracet domů. Škoda po požáru byla předběžně stanovena na milion a půl, příčina vzniku požáru je v šetření.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením HZS Jihočeského kraje

Štítky požár, Třeboň, stříbrem, povodeň, hasiči, zásah

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve shořelém domě našli hasiči mrtvé tělo, policie nařídila pitvu. Hašení ohně komplikovala smečka rotvajlerů  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.