Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Lidé v Plavu a Roudném již začali vyklízet objekty zasažené vodou

Obyvatelé Plavu a Roudného na Českobudějovicku, kolem kterých teče Malše a voda z ní se dostala o víkendu do obcí a do několika desítek domů, začali s odklízecími pracemi. Voda opadla zpět mezi břehy řeky teprve ve středu. Proto škody zatím nesčítali, teď se soustředí na vyklízení zasažených domů. Ani v jedné obci povodně volby nenaruší, protože volebních místností se voda nedotkla a lidé z volebních komisí také nemusí likvidovat následky povodně.

„Aktuálně se čerpá voda z objektů, vnikla asi do dvaceti. Dostala se hlavně do sklepů, ale také do obytných částí. Škody jsme zatím nesčítali, odklízecí práce začaly až dnes, lidem distribuujeme vysoušeče tam, kde už je můžou nasadit. ČEVAK nám pak musí zkontrolovat čističku odpadních vod," řekla ČTK místostarostka Plavu Andrea Plechingerová (SNK obce Plav).

Obyvatelé v obci Plav jsou zvyklí na zvyšování hladiny Malše. Zajistili a vyklidili, co mohli, a domy opustili. „Zbylo jen na 16 lidí, kteří čekali na aktuální informace, a když Římov začal víc upouštět, tak jsme je hned varovali a také domovy opustili,“ dodala Plechingerová.

Aktuální situace na chod obce vliv nemá, volby to neovlivní, obecní úřad je přístupný. „I komunikace z Českých Budějovic na Římov je průjezdná,“ dodala Plechingerová.

Obec Plav v minulosti protipovodňová opatření udělala, vyčistila koryto řeky, upravila konstrukci mostu přes Malši po povodních v roce 2002. „Máme i platné povolení na stavbu protipovodňových opatření, ale odhady byly na 30 milionů korun, dnes by to bylo dražší. Naše obec má roční rozpočet zhruba devět milionů korun, to si nemůže dovolit. Navíc navrhovaná opatření v tomto projektu by v současné situaci nepomohla. Při této povodni nám nejvíce pomohla skvělá práce pracovníků na římovské přehradě,“ řekla Plechingerová.

Podobná situace je i v Roudném, které leží tři kilometry od Plavu. „Začneme demontovat protipovodňové bariéry. Sháníme kontejnery, některé nemovitosti byly bez elektrřiny, ty musí elektrikáři připojit. Hlavní silnice vydržely, dojde k čištění, ale na některých místních komunikacích, které nemají asfaltový kryt, jsou vymleté části,“ řekl starosta Roudného Gustav Had (SNK pro kvalitní život obce).

Protipovodňový val vydržel, voda z Malše zasáhla čtyři objekty, dalších zhruba šest v novější části směrem ke Včelné. V této části obce dělala problém dešťová voda, která stékala z lesů a polí, zaplavila kanalizaci. Voda se v obci dostala tedy do sklepů dalších objektů. „Kanalizace je zaplavená, vodu vyčerpáváme, aby se nevyvalila k nemovitostem. Pro takové případy jsme už dřív pořídili velkokapacitní čerpadla, ale teď muselo pomoct ještě šest hasičských jednotek,“ řekl Had. Opravovat budou i protipovodňový val, jsou v něm místa, která začala prosakovat.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michael Daněk

Štítky ČR, záplavy, správa, Plav, Roudné, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Plavu a Roudném již začali vyklízet objekty zasažené vodou  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.