Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Táborská zoo slaví narození dalšího zubra, jméno pro nejmladší samici můžete navrhnout i vy

Zubří stádo v táborské zoo se v minulých dnech rozšířilo o další, již čtvrté, odchované mládě. Úspěšně tím pokračuje snaha Zoo Tábor přispět k záchraně zubra evropského a k jeho návratu do přírodních rezervací. Jméno pro nejmladší samici opět vyberou příznivci táborské zoo na jejím facebookovém profilu.

„Reintrodukce zubra evropského, tedy jeho chov a návrat do české i evropské přírody, je klíčovým záchovným programem naší zoologické zahrady. Od sestavení stáda v roce 2016 jsme odchovali už čtrnáct zubřích mláďat, z nichž některé jsme vypustili do vybraných rozlehlých přírodních rezervací u nás i jinde v Evropě. Naplňujeme tím naše hlavní poslání, tedy ochranu ohrožených druhů zvířat,“ říká ředitel Zoo Tábor Evžen Korec a dodává, že zatím poslední zubří mládě se narodilo rodičům Poczekajovi a Usjaně.

Nejmladší zubří samice se zatím drží převážně v blízkosti své matky, stále častěji se ale odhodlává k prozkoumávání rozlehlého výběhu. Postupně se také seznamuje s o půl roku staršími zubřími holkami, Tami a Tali. Mladá samička podle zástupců zoo prospívá velmi dobře, zatím však nemá žádné jméno. To by jí měli vybrat sami příznivci a návštěvníci zoo.

Nejmladší zubří samice se zatím drží převážně v blízkosti své matky, stále častěji se ale odhodlává k prozkoumávání rozlehlého výběhu.

„Na naší facebookové stránce může jméno navrhnout naprosto kdokoli. Představivosti se meze nekladou, přesto máme jednu zásadní podmínku. Jméno zubřice musí začínat na slabiku TA, kterou máme přidělenou v plemenné knize. Zároveň se nesmí jmenovat stejně jako některá z dříve narozených samic, tedy Tara, Taura, Tatranka, Táborka, Tamara, Táňa, Tami nebo Tali. Na autory vybraného jména čekají zajímavé ceny, včetně možnosti si mládě osobně nakrmit při speciální halloweenské prohlídce zoo,“ říká mluvčí Zoo Tábor Filip Sušanka a dodává, že návrhy lze posílat až do pátku 18. října.

O zubry pečují už od roku 2016

Program reintrodukce zubra evropského je podle zástupců zoo stěžejním záchovným programem. Od roku 2016, kdy táborská zoo sestavila chovné stádo, odchovala už 13 mláďat. Vůbec první narozené mládě, samec Tábor, skončilo v rezervaci nedaleko Domažlic. Tara v roce 2021 rozšířila stádo v Milovicích a jen o pár týdnů později nalezla nový domov v polské zoologické zahradě v Poznani zubřice Taura. Loni na jaře tehdy tříletý Taran zamířil do vyhledávané francouzské zubří rezervace Réserve des bisons d’Europe u města Sainte-Eulalie. Na začátku letošního června dorazili zubři Tajfun a Tatranka do národního parku Fruška Gora v Srbsku, kde mají geneticky obohatit tamní stádo. Nový domov v zahraničí nalezla také zubřice Karla, která však nepatřila do reintrodukčního stáda. V polovině roku 2021 se zabydlela v přírodní rezervaci Őrségi Nemzeti Park v Maďarsku.

Zubr evropský je největší zvíře, které kdy žilo na našem území, pokud nepočítáme vyhynulého mamuta. Zubr je o něco menším příbuzným severoamerického bizona a byl po staletí přirozeným vládcem lesů na území českých zemí, dokud ho v raném novověku člověk nevyhubil. Jen díky systematické mezinárodní spolupráci soukromých chovatelů a zoologických zahrad se podařilo největší suchozemské obratlovce Evropy zachránit.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Zoo Tábor

Štítky zoo, tábor, zubři, mládě, jméno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Táborská zoo slaví narození dalšího zubra, jméno pro nejmladší samici můžete navrhnout i vy  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.