Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 15. října 2024  |  Svátek má Tereza
Bez reklam

Rybáři začali v tichosti lovit Rožmberk, po zářijových povodních očekávají výrazné ztráty

Podzim na jihu Čech je neodmyslitelně spjatý s výlovy rybníků. Největší atrakcí býval každoročně výlov rybníku Rožmberk, ten byl však tento rok kvůli nedávným povodním odložen na neurčito a obejde se bez jakéhokoliv doprovodného programu. Za rybářským řemeslem však stále můžete vyrazit k jednomu ze zbylých jihočeských rybníků. Jejich výlovy potrvají až do konce listopadu.

Rybářství Třeboň, které spravuje rybník Rožmberk, již na konci září oznámilo, že kvůli nepříznivé klimatické situaci a nedávným povodním v povodí řeky Lužnice bude výlov rybníka Rožmberk tento rok odložen na neurčito a uskuteční se bez jakýchkoliv doprovodných akcí pro veřejnost.

Oproti dříve avizovanému pátku 11. října tak rybáři začali v tichosti a bez přihlížení veřejnosti Rožmberk lovit až ráno v úterý 15. října. „To, že se Rožmberk nelovil v předem oznámeném termínu, způsobily zářijové povodně. Když voda v povodí Lužnice kulminovala, zadržoval Rožmberk až 25 milionů kubíků. To nám spolu s následnými protipovodňovými opatřeními neumožnilo výlov naplánovat s dostatečným předstihem,“ přiblížil rozhodnutí odložit výlov předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha.

Původní výlov byl naplánovaný na tři dny a měl končit v neděli 13. října. Nynější délku výlovu si však Malecha netroufá odhadnout. Povodně podle něj do dlouhého procesu vnesly mnoho neznámých, které mohou výsledné trvání celé akce, jak zkrátit, tak prodloužit.

„Při povodních pravděpodobně docházelo k výraznému úniku ryb z rybníka. Naše odhady jsou takové, že z Rožmberka v důsledku velké vody zmizelo až 80 procent ryb. Tento odhad budeme v nadcházejících dnech zpřesňovat,“ vysvětlil Malecha.

Výlovy jihočeských rybníků potrvají až do listopadu

Výběr z výlovů v jižních Čechách:

15.–17. října: Velkorojický rybník
19. října: Podkostelní
22. října: Podroužek
24. a 25. října: Blatec
25. října: Horusický rybník
26. října: Olšina
27.–29. října: Munický rybník
29.–31. října: Labuť
30. října – 5. listopadu: Dehtář
4.–7. listopadu: Záblatský rybník
11.–13. listopadu: Volešek
18.–21. listopadu: Velký Tisý

Přestože se veřejnost na výlov Rožmberka letos nepodívá, litovat nemusíte. Tradiční rybářské řemeslo, rybí pochutiny či autentický zážitek letos naleznete i na jiných místech. Vyrazit tak můžete například na výlov Munického rybníka u Hluboké nad Vltavou. Ten začne v neděli 27. října a potrvá až do úterý 29. října. 

„Výlovy mají svou originální atmosféru, která se musí zažít na vlastní kůži. Stejně tak je oblíbené ochutnat na místě čerstvé rybí speciality, často je připravený i doprovodný program. Každoročně na jihočeské výlovy vyrážejí návštěvníci i z jiných regionů České republiky a těšíme se na ně i letos,“ okomentovala vedoucí oddělení pro domácí cestovní ruch Jihočeské centrály cestovního ruchu Tereza Procházková.

Na hrázi Munického rybníka bude živo hlavně na státní svátek 28. října, kdy nebude chybět živá hudba a trhy. Své kulinářské umění tam ukáže i šéfkuchař Vladimír Tůma. První zátah je v plánu na sedmou hodinu ranní. Rybářství Hluboká tím začne sérii výlovů, která bude pokračovat na Blatci v Dívčicích (24.–25. října), Dehtářem (31. října – 5. listopadu) a Voleškem (11.–13. listopadu).

Výlovů na jihu Čech jsou ale letos desítky. Užít si můžete například výlov nejvýše položeného rybníka v České republice, rybníka Olšina v Polné na Šumavě (26. října). I zde na všechny návštěvníky čeká doprovodný program, prodej čerstvých ryb přímo na hrázi a mnoho dalšího. Ještě v říjnu můžete vyrazit také na výlov v Putimi (19. října), výlovy rybníků ve Vodňanech nebo Labuť na Písecku (29.–31. října). Z listopadové nabídky může zaujmout akce u Záblatského rybníka (4.–7. listopadu) nebo u Velkého Tisého (18.–21. listopadu).

Ohodnoť článek

Foto Jan Homolka

Štítky rybáři, Rožmberk, rybník, výlov, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rybáři začali v tichosti lovit Rožmberk, po zářijových povodních očekávají výrazné ztráty  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.