Počasí dnes15 °C, zítra16 °C
Pátek 18. října 2024  |  Svátek má Lukáš
Bez reklam

Nezaměstnanost v Jihočeském kraji stagnuje, v evidenci úřadu přibyli zejména absolventi

Nezaměstnanost v Jihočeském kraji byla i na konci září na stejné úrovni jako v srpnu, tedy 3,1 procenta. Krajská pobočka Úřadu práce v Českých Budějovicích tehdy evidovala 13 899 uchazečů o zaměstnání, což je o 150 osob více než v předchozím měsíci. Oproti září loňského roku jde o nárůst o 2 134 uchazečů. V evidenci úřadu přibyli zejména absolventi škol, kteří tradičně v tomto období vstupují na trh práce.

„Znovu se potvrdilo, že září je měsícem, kdy přicházejí do evidence Úřadu práce ČR zejména čerství absolventi vysokých a středních škol. Ke konci září jsme v Jihočeském kraji evidovali 1 020 uchazečů o zaměstnání z řad absolventů a mladistvých, to je o 353 více než po konci srpna,“ řekl Ivan Loukota, ředitel Krajské pobočky Úřadu práce v Českých Budějovicích.

Podle jeho slov je pro tuto kategorii uchazečů připravena široká škála opatření a nástrojů, které jim mají pomoci s lepším uplatněním na trhu práce. „Lze tedy předpokládat, že stejně jako v předchozích letech i letos se bude počet evidovaných absolventů v našem kraji v následujícím období významně snižovat,“ dodal Loukota.

Kromě absolventů tvoří velkou část nezaměstnaných v Jihočeském kraji také ženy. Ty ke konci září představovaly 56,2 procenta z celkového počtu uchazečů. Další významnou skupinou jsou osoby se zdravotním postižením, kterých bylo evidováno 2 093. Z pohledu dosaženého vzdělání tvořili největší část uchazeči se středoškolským vzděláním bez maturity, kterých bylo evidováno 5 135, což představuje 36,9 procenta z celkového počtu nezaměstnaných.

Co se věku žadatelů o práci týče, ti ve věku 55 let a starší tvořili 24 procent z celkového počtu nezaměstnaných, což představuje 3 335 osob. Pro tuto skupinu, která často čelí složitějšímu uplatnění na trhu práce, jsou připravována specifická opatření, která mají usnadnit jejich návrat do zaměstnání.

Ke konci září bylo na úřadě evidováno 13 189 volných pracovních míst, což je o 33 méně než v předchozím měsíci. „V meziročním srovnání jsme zaznamenali pokles volných pracovních míst o 881. Největší poptávka je po řidičích, především v dálkové nákladní dopravě, a po pracovnících v kvalifikovaných i nekvalifikovaných strojírenských profesích,“ přibližuje aktuální situaci Loukota. Sezónní práce, zejména ve stavebnictví a službách, jsou stále žádané, což podporuje příznivé počasí.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky nezaměstnanost, práce, jihočeský kraj, úřad práce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nezaměstnanost v Jihočeském kraji stagnuje, v evidenci úřadu přibyli zejména absolventi  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.