Dnes, 15:00
Výlov Rožmberka přilákal přes víkend tisíce lidí, kteří přišli obdivovat rybářské řemeslo. Některým z nich se pak kromě tradiční podívané naskytl i velice netradiční pohled. Předkloněný hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba tam s hlavou zabořenou v kádi s kapry přijal pasování mezi rybáře.
„Musím se přiznat, že aktivním rybářem nejsem, přesto mi pasování mezi rybáře udělalo radost. Jako každý Jihočech rozhodně vnímám roli rybářství a rybníkářství v utváření podoby našeho kraje a jako hejtman si vážím poctivé práce všech jihočeských rybářů. Takže dnešního pasování si velmi vážím,“ řekl redakci Martin Kuba (ODS).
Ceremoniál pasování byl velmi skromný, probíhal přímo na hrázi rybníka a většina návštěvníků si ho nejspíše ani nevšimla. Hejtmana mezi rybáře pasoval prezident Rybářského sdružení ČR Jan Hůda, který byl také důležitou součástí krizového týmu při zářijových povodních v roce 2024.
„Myslím, že to bylo především reakcí na společnou práci, kterou jsme se zástupci jihočeských rybářů měli během loňských povodní, protože soustava jihočeských rybníků hrála zásadní roli v zadržení vody. Díky jejich zapojení jsme dokázali celý objem srážek provést krajskými toky s minimálním dopadem na města, obce a majetky obyvatel kraje. Ing. Hůda, který mě dnes na rybáře pasoval, byl se svými zkušenostmi klíčovým členem týmu, který se mnou celé povodně řídil. Jeho zkušenosti a schopnost spolupráce rybářů s pracovníky Povodí Vltavy byly pro úspěšné zvládnutí povodní klíčové,“ doplnil hejtman.
Rožmberk je největší rybník v České republice. Rozkládá se na ploše téměř pět set hektarů a leží mezi Třeboní a Veselím nad Lužnicí. Vznikl na přelomu 16. a 17. století podle návrhu Jakuba Krčína z Jelčan, který jej vybudoval jako součást rozsáhlé rybniční soustavy. Rybník dnes patří mezi nejvýznamnější symboly jihočeského rybářství a jeho výlov je jednou z největších podzimních událostí regionu.
Tradiční výlov, který se koná každé dva roky, přitahuje nejen odborníky a milovníky ryb, ale i celé rodiny s dětmi. Návštěvníci mohou sledovat práci rybářů přímo z hráze, ochutnat čerstvě připravené rybí speciality nebo si koupit kapra domů. Atmosféru dotváří teplý punč, vůně smažených ryb a ranní mlha, která se každoročně zvedá nad hladinou Rožmberka.
Letos se rybáři pustili do výlovu už v pátek brzy ráno a práce pokračovaly celý víkend. Z vody šly desítky tun kaprů, amurů, štik i candátů. Na místě nechyběli ani zástupci Rybářství Třeboň, které Rožmberk spravuje a patří mezi největší producenty sladkovodních ryb v Evropě.
Chceš nám něco sdělit?Napiš nám