Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Budějcký bankéř poskytoval podivné služby!

Náročná záliba přivedla čtyřicetiletého bankéře z Českobudějovicka do rukou kriminalistů. Od ledna letošního roku pracovali kriminalisté Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje na vcelku ojedinělém případu.

Pracovník jednoho českobudějovického bankovního domu či spíše bankovní pobočky připravil svoji banku o částku necelých 12 000 000 korun a to za zhruba dva roky. Muž, který v bankovním domě pracoval několik let, začal od listopadu roku 2008 zneužívat svých znalostí bankovního systému a především svého postavení poradce pro privátní klientelu.

Muž totiž bez vědomí nejméně devíti klientů manipuloval s jejich účty a smlouvami. Jako osobní poradce uzavřel s klienty smlouvy na termínované vklady v řádech milionů korun, podepsal vždy s klientem jménem banky smluvní dokumentaci, ale tuto transakci již nezadal do bankovního systému. Klientovo finanční prostředky připravené na jeho běžném účtu, tak na zřízený termínovaný účet nepředvedl, ale podvodným způsobem je použil pro svoji potřebu. S termínovaným vkladem totiž manipulovat nejde, ale s penězi na běžném účtu ano.

Peněžní částky v eurech či v řádech milionů korun pak z běžných účtů klientů převáděl na své účty či na účty, které si podvodně na jména dalších svých klientů založil a ke kterým měl jako osobní poradce neomezený přístup. Necelá desítka klientů tak vůbec netušila, že jejich peníze „neleží na termínovaném účtu“ a nevydělávají tak dohodnutá procenta, ale jsou podvodným bankéřem převáděna na jeho účty. Na „své“ klienty pak také zakládal, samozřejmě bez jejich vědomí, debetní či kontokorentní účty. Ty mu pak umožnily čerpat, tzv. do mínusu, statisícové částky na konto či k tíži klienta. Během dvou let podvodně vystavil „jménem“ klientů bezmála 250 příkazů k úhradě z účtu klientů na účty své či podvodně založené. Teprve z těchto pak v několika případech vybíral hotovost, či prováděl další platby.

Zkušené kriminalisty při vyšetřování a dokumentování tohoto ojedinělého případu zarazilo, že několik plateb ve stotisícových částkách mířilo v jednotlivých týdnech do domů poskytujících intimní služby.

Zneužívaní klienti neměli žádnou povědomost o tom, že jejich peníze cestují po úplně jiných účtech. Podvodník totiž nastavil v bankovním systému doručování bankovních výpisů klientovi osobně na přepážce bankovního domu, vlastně tedy u sebe. Klientovi pak na jeho žádost vydal vlastnoručně upravené výpisy, ve kterých bylo na oko vše v pořádku a klientovi „naskakovaly“ za uložené peníze dohodnuté úroky. Fyzický stav peněz na účtu klienta však byl úplně jiný.

Kriminalisté se s podvodníky mezi bankéři nesetkávají tak často, v naprosté většině případů jde vždy o prověřené a vysoce seriózní úředníky. S naším podvodníkem však včera zahájili trestní stíhání pro zločin podvodu podle § 209 odst. 1, 5 písm. a) tr. zákoníku. Muž je vyšetřován na svobodě. V případě odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody až na deset let.

Zdroj: PČR JČK

Štítky peníze, dům, Jihočeský kraj, okres České Budějovice, běžný účet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějcký bankéř poskytoval podivné služby!  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.