Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Budvar vyrobil loni 1 250 059 hektolitrů piva, je druhým největším českým exportérem

Budějovický Budvar vykázal v roce 2010 výstav 1 250 059 hektolitrů piva. Je to o dvě procenta méně než v roce 2009, řekl ve středu novinářům ředitel pivovaru Jiří Boček s tím, že pivovar v roce 2010 naopak vyvezl historicky nejvíc piva a stal se tak druhým největším exportérem piva z ČR.

Přes pokles výroby však Budějovický Budvar posílil svůj podíl na české produkci piva z 8,1 na 8,6 procenta. Také vzrostl export pivovaru do zahraničí, a to o 4,3 procenta.

"Vloni jsme vyvezli historicky nejvyšší množství piva, export činil 604 791 hektolitrů piva. Budvar se tak stal druhým největším exportérem piva z ČR. Podíl na vývozu se zvýšil oproti předchozímu roku z 19,1 na 21,4 procenta," podtrhl Boček.

V tuzemsku však v pivovaru registrují pokles prodeje o 7,1 procenta. "Zatímco stále klesá prodej piva v gastronomických provozech, v maloobchodě prodej narostl o 7,2 procenta. Klíčovou značkou pivovaru stále zůstává Budweiser Budvar s podílem 86 procent na prodeji," uvedl Boček.

Za poklesem prodejů v ČR podle Bočka stojí kombinace různých nepříznivých vlivů. "Zvýšila se spotřební daň o 33 procent a o jedno procento narostlo DPH. Kvůli ekonomické nejistotě spotřebitelů nastalo omezování nákupů zbytného zboží včetně piva. Nepříznivý vliv má i dramatický nárůst levného piva ze zahraničí a celkový propad v gastronomii," vysvětlil Boček.

Celkový zisk před zdaněním se v Budvaru zvýšil oproti roku 2009 o sedm procent, a to z 205,6 milionu korun v roce 2009 na 220 milionů korun v roce 2010. "Dokázali jsme zvýšit zisk především díky růstu tržeb z exportu, efektivnějšímu nákupu materiálů a tržeb, eliminaci neefektivních režijních nákladů a snížení počtu zaměstnanců o 4,5 procenta. Vzhledem k nepříznivé ekonomické situaci v Evropě i k vývoji českého pivovarnictví hodnotíme výsledky Budvaru v roce 2010 jako velmi dobré," doplňuje Boček.

Autor: Dobrin Stojcev

Štítky pivo, Budějovický Budvar, pivovar, Jiří Boček, Česko, export, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budvar vyrobil loni 1 250 059 hektolitrů piva, je druhým největším českým exportérem  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.