Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Český autobus se v Maďarsku srazil s kamionem, dva mrtví

Při srážce českého autobusu a slovenského kamionu na maďarské dálnici zemřeli dva lidé – řidiči obou vozidel. Další desítky lidí utrpěly zranění, píše v pondělí webový portál maďarského deníku Népszava. Maďarská police uvedla, že nehoda se stala krátce před půlnocí na dálnici M 15 u měst Hegyeshalom a Rajka v severomaďarské župě Győr-Moson-Sopron.

Český autobus s padesáti cestujícími a dvěma řidiči se čelně srazil se slovenským kamionem. Ten se dostal do protisměru po kolizi s polským kamionem. Polský i slovenský vůz jely ve směru ze Slovenska.

Slovenský automobil začal po srážce s autobusem hořet. Jeho kabina zůstala po nárazu zcela zničená a ohořelá. Autobus je poškozený v přední části, v místě, kde seděl řidič.

V autobuse zemřel jeden ze dvou šoférů, který zrovna neseděl u volantu. Na místě zasahovalo 25 záchranářských vozů, silnici policie uzavřela.

Nejméně deset lidí utrpělo těžká zranění a dalších 41 bylo zraněno lehce. Mluvčí tamní policie Tünde Kocsisová uvedla, že zranění jsou v nemocnicích v Győru, Tatabányi a Mosonmagyaróváru.

Český konzul Ladislav Lukács, který je se zraněnými v nemocnici v Tatabányi, agentuře sdělil, že hospitalizováni byli všichni cestující z autobusu.

"V nemocnici v Tatabányi přijali celkem 23 lidí. Pět z nich musí zůstat, ale jejich stav není kritický," uvedl Lukács. Zbylých 18 turistů již je v náhradním autobuse, který by měl ještě během pondělka odjet do České republiky.

"V nemocnici v Győru je 20 lidí. Nejméně polovina pojede rovněž domů. Podle vyjádření primáře jsou u 12 z nich zranění jenom lehká a jsou schopni převozu," uvedl.

Nejméně jedna osoba je podle informací deníku Népszava v kritickém stavu. Mezi cestujícími byl i jeden vozíčkář.

Příčina nehody podle konzula zatím není jasná. Policie podle jeho slov prověřuje, zda ji nezpůsobil mikrospánek řidiče kamionu.

Portál Radiožurnálu napsal, že autobus byl registrován v Českých Budějovicích. Češi z Chomutova, Mostu, Vysoké Pece a okolí se jím podle stanice vraceli domů z lázeňského města Hajdúszoboszló na východě Maďarska.

Mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomio Okamura sdělil, že šlo o klienty písecké CK HungariaTour. V autobuse cestovali lidé ze Svazu postižených z Klášterce nad Ohří, šlo o dva autobusy, celkem 100 lidí," řekla zástupkyně ředitele CK Lucie Jirušová. Podle ní zahynul řidič, který neřídil. "Jsou to zkušení řidiči, kteří se pravidelně střídají, i když je Maďarsko blízko," dodala. "Je to obrovská tragédie, která nás nesmírně mrzí. Bohužel těmto událostem nelze při sebelepším zabezpečení a zajištění nijak zabránit," podotkla. Cestující byli vesměs starší lidé. "Je tam i klient, kterému je 91 let, o to je to složitější a i v tom, že jsou to lidé postižení, nemocní," řekla.

"Náhradní autobus ihned vyjel na místo, už dorazil a čeká se, až budou lidé, kteří jsou schopni převozu, po ošetření v nemocnici propuštěni. Pak je náhradní autobus dopraví domů," řekl agentuře Karel Coufal, obchodní ředitel společnosti ČSAD Autobusy České Budějovice a.s., které havarovaný autobus patří.

Na místo dorazil také generální ředitel společnosti Vladimír Homola, který osobně zjišťuje situaci na místě. "Náš autobus dorazil na místo již kolem šesté ráno. Vypravili jsme ho krátce po půlnoci," potvrdil Homola, který potvrdil, že jednou z obětí nehody se stal český záložní řidič.

Homola doplnil, že zatím není jasné, kolik z 50 cestujících se vrátí domů okamžitě, vše podle něj záleží na rozhodnutí nemocnic. Dodal, že po nehodě zůstali vážně zranění, jejich počet však neupřesnil.

"Podle svědeckých výpovědí se na autobus řítil v podstatě neřízený kamion. Náš řidič se pochopitelně snažil zabránit nehodě, ale bohužel to dost dobře nešlo. V takových případech je jasné, že jsou i těžká zranění," konstatoval Homola.

Je to už druhá nehoda s českými turisty za dva dny. Autobus sjel v neděli ráno na rakouské dálnici A5 v oblasti Weinviertel z pruhu a převrátil se za svodidly. Zranění utrpělo 13 lidí, z toho jeden člověk je zraněn těžce.

Autor: Anna Francová, Dobrin Stojčev, René Kekely, Mediafax

Štítky úraz, havárie, Maďarsko, dálnice, Vladimír Homola, Rajka, Hegyeshalom, Tatabánya, Asociace českých cestovních kanceláří a agentur, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Český autobus se v Maďarsku srazil s kamionem, dva mrtví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.