Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Děti z budějckých "azbestových" škol poprvé jely do jiných škol

Děti z budějckých škol Máj I, Máj II a ZŠ Waldorfská vyrazily v pondělí ráno poprvé do škol, ve kterých se nyní budou učit. Devět autobusů je rozvezlo do škol J. Š. Baara, Oskara Nedbala, Pohůrecká, Bezdrevská, Nerudova a do Hluboké nad Vltavou, řekl náměstek primátora Petr Podhola (ČSSD).


Celkem 800 žáků nasedlo se svými učiteli v pondělí ráno do speciálních autobusů. V náhradních prostorách jiných škol se děti budou učit do skončení sanačních prací, které zamezí uvolňování vláken do vzduchu.

Vlákna včetně azbestu se ve školách zjistily při kontrolním měření poté, co budovy v létě prošly stavebními úpravami a zateplením. "Budovy jsou z takzvaných boletických panelů, které minerální vlákna obsahují. Při zateplení se jich část odkryla a tak se zřejmě vlákna začala uvolňovat," řekl primátor Juraj Thoma (HOPB).

Budovy nyní čeká sanace. "Zatím není jasné, jak dlouho potrvá a kolik bude stát," dodal Thoma. Město však již začalo připravovat výběrové řízení na sanační práce.

Boletické panely obsahující minerální vlákna a azbest jsou použité ve zhruba třech stovkách dalších škol v ČR. V případě nutnosti je ministerstvo školství podle ministra Josefa Dobeše (VV) připravené nabídnout školám finanční pomoc.

ČTĚTE TAKÉ: Azbestové prázdniny ve školách na Máji
ČTĚTE TAKÉ: Potvrzeno: hodnoty azbestu ve školách na Máji jsou nadlimitní

Napsal Dobrin Stojcev, Mediafax

Štítky Oskar Nedbal, Petr Podhola, ČSSD, azbest, Hluboká nad Vltavou, Juraj Thoma, Občané pro Budějovice, Josef Dobeš, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti z budějckých "azbestových" škol poprvé jely do jiných škol  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.