Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Potvrzeno: hodnoty azbestu ve školách na Máji jsou nadlimitní

V pondělí místo matematiky a češtiny návštěva kina, místo obědu v jídelně bageta. V úterý místo zeměpisu a fyziky návštěva vánočních trhů a kulturní program, od středy ředitelské volno. Takový bude tento týden pro více než 1 100 žáků, kteří chodí do škol na Máji. Od příštího týdne bude většina z nich získávat školní vědomosti v jiné budějcké škole.

V pondělí 28. listopadu bylo oficiálně potvrzeno, že kontrolní měření Zdravotnického ústavu prokázalo v některých částech objektů škol na Máji nadlimitní hodnoty minerálních a azbestových vláken. Neoficiálně byla tato informace známa už od pátku, vedení města iniciovalo preventivní opatření, které určilo žákům a pedagogům pondělní provizorní program. Byly zřízeny i informační telefonní linky, na kterých mohli rodiče získat informace o situaci a organizaci pobytu dětí ve školách.Přesto mnozí rodiče v pondělí přišli do škol společně se svými dětmi, aby aktuální informace získali přímo na místě.

Mnozí z nich rozhořčeně poukazovali na fakt, že kontrolní měření proběhla v objektech škol už 1. až 4. listopadu, výsledky měření ale byly oznámeny až téměř po měsíci, během kterého děti pobývaly v kontaminovaném prostředí. Zazněly i otázky, proč nebyla kontrolní měření provedena hned po ukončení zateplování objektů, během kterého byly odstraňovány tzv. boletické panely, které právě azbest obsahují. V emotivně vypjaté atmosféře někteří rodiče kritizovali i výrok ředitelky ZŠ Máj II Marie Nedvědové, která v sobotu uvedla, že v průběhu podzimu žáci neměli žádné obtíže, které by mohly se zvýšenými hodnotami azbestu v budovách souviset. Vlákna azbestu jsou respirabilní, vdechnutelné, nezpůsobí okamžité potíže, ale jsou-li vdechnuta, zůstávají v plicích a mohou v dlouhodobém horizontu být příčinou plicních onemocnění.

Žáci a rodiče byli informováni o opatřeních, která byla v souvislosti s krizovou situací a nutností uzavření škol přijata zřizovatelem – Městem České Budějovice.

Výuka žáků 1. a 2. tříd obou škol na Máji se přesune do tzv. Domečku, který v létě opravován nebyl a zvýšené hodnoty azbestu v něm naměřeny nebyly. V Domečku bude fungovat také družina.

Žáci ostatních ročníků ZŠ Máj I a ZŠ Máj II a pedagogové budou rozmístěni do pěti budějckých základních škol. V náhradních školách bude pro žáky zajištěno také stravování. V součinnosti s Dopravním podnikem města České Budějovice připravuje Město České Budějovice také plán organizace dopravy žáků do náhradních škol.

Žáci a pedagogové Waldorfské základní školy budou po dobu uzavření májských škol v prostorách Townshend International School v Hluboké nad Vltavou.

Všechna tato opatření podle předběžných odhadů potrvají pravděpodobně až do konce pololetí, tedy do 31. ledna 2012. Do této doby by měly  v objektech škol na Máji proběhnout sanační práce, které zajistí plnou eliminaci  minerálních a azbestových vláken.

Štítky azbest, květen, základní škola, České Budějovice, Marie Nedvědová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potvrzeno: hodnoty azbestu ve školách na Máji jsou nadlimitní  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.