Počasí dnes15 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Správa železnic dá do modernizace jihočeského koridoru 5,4 miliardy korun

Miliardy korun investuje Správa železniční dopravní cesty do modernizace železničních tratí na jihu Čech. Nejvíc bude stát další etapa modernizace IV. rychlostního koridoru, který spojuje jižní Čechy s Prahou. Letošní oprava koridorové trati ze Sudoměřic u Tábora do Votic ve středních Čechách vyjde na téměř 5,4 miliardy korun. Stavba má začít v srpnu a její ukončení je naplánováno na rok 2020.

Výluk by ale mělo být na jihu Čech méně než loni. Kvůli pokračující modernizaci IV. koridoru musí cestující počítat s přestupy do náhradních autobusů v úseku Veselí nad Lužnicí - České Budějovice. Na rozsáhlé výluky a náhradní autobusy se musí cestující připravit také v létě mezi Českými Budějovicemi a Borovany. „Nutný přestup bude také na sousední rakouskou železnici ÖBB, kdy se bude u přímých rychlíků Praha - Linz přestupovat do náhradních autobusů na rakouském úseku mezi stanicemi Pregarten - Linz,“ uvedl ředitel regionálního obchodního centra Českých drah v Českých Budějovicích Jiří Kafka.

V současné době mohou vlaky mezi Sudoměřicemi a Voticemi jezdit rychlostí 60 až 100 kilometrů v hodině. „Aby i zde mohly vlaky dosahovat rychlosti až 160 km/h, je potřeba vést tuto část koridoru ve zcela nové stopě. Na trati budou vybudovány dva tunely, jedním z nich bude Deboreč o délce 660 a Mezno o délce 840 metrů,“ řekl Marek Illiaš z tiskového odboru Správy železniční dopravní cesty. Vznikne také zcela nová stanice Červený Újezd, která nahradí zrušené stanice Střezimíř, Ješetice a Heřmaničky ve středních Čechách.

„Na koridoru jsou plánované zatím jednodenní výluky, které se nedotýkají provozu rychlíků České Budějovice - Praha, delší nepřetržitá výluka, kdy za rychlíky v úseku České Budějovice - Tábor bude jezdit náhradní autobusová doprava, se uskuteční až v květnu,“ uvedla mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová. Dopravce podle ní veřejnost informuje vždy zhruba měsíc před začátkem výluky vývěskami v každé dotčené stanici či zastávce a na webových stránkách. Informace o výlukách také posílá do médií.

V dubnu Správa železniční dopravní cesty plánuje osazení trati z Českých Velenic do Českých Budějovic a Horního Dvořiště technologií GSM-R. Tento systém bezdrátového spojení se používá pro komunikaci mezi strojvůdcem vlaku a dispečerskými centry řízení železnice. Stavba potrvá do července příštího roku. Náklady přesáhnou 216 milionů korun.

O měsíc později by měla začít revitalizace mezistaničních úseků Petříkov, Borovany a České Budějovice. Opravy za více než 367 milionů korun mají skončit v červnu roku 2017. „Rozhodující náplní stavby jsou rekonstrukce železničního svršku a spodku, nová nástupiště, rekonstrukce železničních přejezdů, rekonstrukce mostů, propustků a zdí a ostatních zařízení ve vybraných traťových úsecích, stanicích a zastávkách,“ uvedl Illiaš.

Zdroj ČTK

Štítky Správa železniční dopravní cesty, České Budějovice, Praha, železnice, Česko, Středočeský kraj, Votice, Jihočeský kraj, Sudoměřice u Tábora, České dráhy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Správa železnic dá do modernizace jihočeského koridoru 5,4 miliardy korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.