Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jihočeská města mají z parkovacích automatů miliony korun

Tržby z parkovacích automatů posilují rozpočty okresních měst v Jihočeském kraji ročně řádově o miliony korun. Nejvíce automatů mají v Táboře, kde jich je 32, nejvyšší příjmy, více než 23 milionů korun, přinesly loni do rozpočtu Českých Budějovic. Parkoviště ve všech městech spravují většinou organizace zřizované radnicemi.

V Českých Budějovicích je 27 parkovacích automatů. Pro statutární město zajišťuje tuto službu obchodní společnost Dopravní podnik města České Budějovice, v provozu je zde 27 parkovacích automatů, jejich počet se za posledních pět let nemění. „Od příštího měsíce by jich mělo být 28,“ uvedla tisková mluvčí českobudějovického magistrátu Jitka Welzlová.

Nejvíce automatů je v historickém jádru města, z toho na náměstí Přemysla Otakara jsou tři. Další rozšíření asi o třicet automatů město plánuje na rok 2017. „Automaty umístíme do oblasti ohraničené ulicemi Pražská, Na Sadech, Rudolfovská a Nádražní,“ uvedl náměstek primátora Petr Podhola.

Tržby, nikoli zisky, z parkovacích automatů se meziročně zvyšují v řádu několika procent. Za rok 2015 byly více než 23 milionů korun.

Provozovatelem parkovacího systému v Táboře jsou Technické služby, které se starají o 32 parkovacích automatů. Poslední parkovací automat přibyl v roce 2014. Jsou rozmístěny na území Nového města i Starého města, nejvíce jich je v ulici 9. května. „Jeden automat přibude v Jiráskově ulici letos v říjnu,“ uvedl vedoucí provozu parkování Michal Novák. Příjmy jsou podle něj dostatečné na zajištění technického a personálního provozu parkovacího systému. „Ve srovnání s loňským rokem se tržby z parkovacích automatů mírně zvedly,“ uvedl Novák.

V Písku je čtrnáct parkovacích automatů, většina jich je v centru města, další radnice neplánuje.

Ve Strakonicích provozují deset automatů pro parkování Technické služby města Strakonice, jsou umístěny rovnoměrně po městě. „Nově máme instalované v lokalitě Na Dubovci a Pod Hradem. O dalším navyšování v tomto roce město neuvažuje,“ uvedla tisková mluvčí města Markéta Bučoková. Podle ní byly v roce 2015 náklady na provoz zhruba 600 tisíc korun a výnos 1,7 milionu bez daně. Tržby z parkovacích automatů činily za první pololetí letošního roku více než 821 tisíc korun.

V Prachaticích provozuje čtyři automaty městská policie, všechny stojí v centru města. O rozšiřování placených míst město neuvažuje. „V ostatních částech města počet parkovacích míst neustále roste. Ty ovšem nejsou zpoplatněny, takže tam automaty nejsou. Jedná se o záchytná parkoviště v blízkosti Sportovního hřiště vybudované v roce 2015. Další nové vybudované na sídlišti v roce 2016. Dvě nová parkoviště vzniknou opět na sídlišti,“ uvedl starosta Prachatic Martin Malý. Příjem se tu každý rok pohybuje kolem 240 tisíc korun.

V Českém Krumlově patří devět automatů městu, jejich správu provozuje městská společnost Českokrumlovský rozvojový fond. Všechny stojí na okraji historického centra, se zvyšováním jejich počtu radnice nepočítá. „Návštěvnost a obsazenost parkovišť je zatím vyšší než v loňském roce, počítáme tedy i s vyšším ziskem,“ uvedla tisková mluvčí Českého Krumlova Petra Nestávalová.

Zdroj ČTK

Štítky České Budějovice, radnice, Tábor, Jihočeský kraj, tiskový mluvčí, parkování, Michal Novák, Petr Podhola, Na Sadech, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská města mají z parkovacích automatů miliony korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.