Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zimola a Švec se přou, kdo brzdí obchvat Lišova. ŘSD míní, že se město ve věci nesnaží

Mediální přestřelku vyvolalo pondělní vyjádření hejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimoly po jednání Sdružení pro výstavbu D3 a D4. Na pořadu diskuse byl kromě zmíněných dálnic i obchvat Lišova. Slova Zimoly následně nadzvedla ze židle samotného starostu Jiřího Švece.

Na pondělní tiskové konferenci zmínil hejtman kraje politování nad tím, že lišovský obchvat stále vzbuzuje otazníky.  „Na jednání jsme se, bohužel, dozvěděli, že se lišovský obchvat nestaví i kvůli tomu, že vedení města si není jisto, zda jej vůbec chce. Některá obstrukční jednání z jejich strany rozhodně nepřispívají k tomu, aby se tato komunikace realizovala. Musíme si tedy jasně s vedením města ujasnit, zda o ten obchvat stojí, či nikoli,“ řekl Zimola. 

Proti jeho slovům se nejenom v diskusích na sociálních sítích, ale samotným vyjádřením do médií ohradil starosta města Lišov Jiří Švec. „Velmi mne rozhořčil jeho výrok na adresu vedení města Lišov. Myslel tím patrně to, že jsme hned po komunálních volbách v roce 2010 iniciovali oficiální setkání občanů a vedení města Lišov s tehdejším ředitelem Ředitelství silnic a dálnic České Budějovice, kterému byl přítomen dokonce i hejtman Zimola. Ten samý hejtman, který slyšel naše nářky po obchvatu a který nám, Lišovským, slíbil podporu, které se nám od něj však nikdy nedostalo. Tyhle lži jsou tedy tou slibovanou podporou pro řidiče a pro občany našeho města?“ ptá se Švec.

Zároveň přidává, že se jeho výroky zabývá ve středu i Rada města Lišov. „Jako starosta města Lišov mohu zodpovědně prohlásit, že výroky hejtmana Zimoly o lišovském obchvatu jsou sprostá a podlá lež, pronášená vědomě a záměrně před krajskými volbami. Pro vedení města Lišov i pro jeho občany obchvat města vždy byl, a i nadále zůstává, prioritou. Hejtman Zimola lhal v minulosti víckrát, třeba o schůzce v Lánech, takže co k tomu víc dodávat,“ zní z úst starosty Švece.

Na vyjádření Jiřího Švece bleskově zareagoval na žádost redakce Budějcké Drbny také Jiří Zimola. „Obchvat Lišova brzdí pouze a jen Lišov samotný, tedy přesněji řečeno místní radnice. Pouze město Lišov totiž doposud nepodepsalo potřebné smlouvy o přeložkách. Úředníci českobudějovického magistrátu nyní budou muset napravovat chyby, kterých se při vydávání územního rozhodnutí dopustili úředníci lišovské radnice. Právě tyto vlastní chyby zastavily celý proces výstavby budoucího obchvatu. Vedení Lišova navíc nekomunikuje ani s vedením Ředitelství silnic a dálnic, nikdo z Lišova se nezúčastňuje důležitých jednání. Jinými slovy, naprosto chybí jak snaha, tak kompetentnost. Mrzí mne, že zatímco spousta jiných pro Lišov pracuje, v Lišově samotném mrhají energií na lživý předvolební povyk,“ uvádí hejtman.

Jeho slova navíc potvrdila ředitelka budějcké pobočky Ředitelství silnic a dálnic České republiky Vladimíra Hrušková. „Mohu potvrdit, že v listopadu loňského roku jsme posílali na město Lišov smlouvy o přeložkách, které se dotýkají obchvatu, a zatím nemáme žádné vyjádření. Urgovali jsme to v březnu, urgovali jsme to ještě teď. Údajně si nyní Lišov bere právníka na právní rozbor. Co se týká Štěpánovic, tak jsme to tady měli do měsíce. Přestože se nejedná o nic zásadního, stále nemáme z Lišova smlouvy zpátky. Kdyby mi leželo na srdci, že potřebuji vyvést dopravu mimo Lišov, tak bych se asi trochu více snažila. Když to porovnám s ostatními starosty, jak jsou ochotni spolupracovat, tak u těch je vidět chuť v té věci něco podniknout. Nevím, kde je v Lišově zakopaný pes,“ doplnila Hrušková.

Štítky Lišov, Jiří Zimola, Jiří Švec, Ředitelství silnic a dálnic, radnice, Jihočeský kraj, Dálnice D4, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zimola a Švec se přou, kdo brzdí obchvat Lišova. ŘSD míní, že se město ve věci nesnaží  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.