Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kvůli stavbě D3 zaniknou tři mohyly v Plavu. Už přišly o památkovou ochranu

Kvůli stavbě dálnice D3 zaniknou tři mohyly z mohylového pohřebiště ze střední doby bronzové v Plavu na Českobudějovicku. Již přišly o památkovou ochranu. V Plavu se roku 1866 dělal první archeologický výzkum v kraji.

Na rozestavěném úseku D3 Ševětín - České Budějovice našli archeologové desítku zaniklých sídlišť, z toho jedno dosud neznámé v obci Borek z roku 1500 před Kristem. U Plavu je 35 mohyl ze střední doby bronzové a ze starší doby železné. Tři z nich, které byly vyňaty z Ústředního seznamu kulturních památek, tvoří samostatnou skupinu vzdálenou asi 40 metrů od ostatních. „Jsou to předchůdci Keltů. Lokalita je památkově chráněná, protože zde v roce 1866 začala jihočeská archeologie. Stavba dálnice zničí tři mohyly. Byly vyjmuty z památkové ochrany a letos na jaře je musíme prozkoumat a zdokumentovat, aby se daly potom virtuálně postavit znovu," řekl vedoucí archeologického oddělení Jihočeského muzea Petr Zavřel.

Ostatních 32 mohyl, jež jsou nadále chráněné, se stavba D3 nesmí dotknout. Archeologové o tom budou jednat s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD). „Budeme to muset ohlídat, pro řidiče náklaďáků jsou to často jen nějaké kopečky a mohou nadělat šílenou paseku," řekl Zavřel.

ŘSD má pro podobné situace daný plán. Archeologický průzkum se dělá před začátkem každé liniové stavby, a když se objeví významný nález, přechází se v průzkum záchranný. „Mapuje se prostředí, kde se bude stavět, abychom si 'nešlapali' po něčem důležitém. Teď jsme zahájili stavbu nového mostu v Kutné Hoře, v náspech je zemina s vysokým obsahem arzenu a připravili jsme sadu super přísných opatření, aby se neohrozilo zdraví. Tentýž princip přenášíme na archeologii, abychom nezpůsobili žádnou škodu, sami chceme spolupracovat na dozorech," uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Plav začali v roce 1866, v časech prusko-rakouské války, zkoumat amatérský archeolog František Stulík a archeolog Jan Karel Hraše, rodák z Rataj u Bechyně, který učil v Litoměřicích. Za války ale dostali učitelé volno, tak přijel. Udělali šachtu a snažili se najít co nejvíc předmětů. Plavské nálezy obsahují zlomky mís a amfor, bronzové šperky (náramky, jehlice), část meče a nůžek, zbytky koženého oděvu či korále. „Je to bohatší jihočeský mohylník, ukázkový a byl první. Kultovní lokalita, jedna z nejhezčích a nejlépe zachycených. V okolí, v Erhartově pískovně, by mohlo být sídliště," dodal Zavřel, který během čtyřicetileté praxe kopal čtyři mohylníky. Polovina nálezů z Plavu je v Jihočeském muzeu, druhá v Národním muzeu, kam se vezly na vorech po Vltavě.

Na trase D3 ze Ševětína do Českých Budějovic našli archeologové desítku sídlišť z mladší doby kamenné, mladší i starší doby bronzové, dále osady Germánů a Slovanů. „Jsou to řadové lokality, zmapují se a pak přes ně vede dálnice. Takových jsou v Čechách desetitisíce. Ale je důležité, aby se výzkum udělal, protože je to nevratná záležitost," podotkl Zavřel.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky Plav, dálnice, Petr Zavřel, sídliště, Ředitelství silnic a dálnic, České Budějovice, okres České Budějovice, Ševětín, Národní muzeum, prusko-rakouská válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Řehoř Husinecký

Ano správně, jen tak dál. Virtuálně si to v pohodlí domova prohlídnu bez nějakého courání v přírodě. Je tak třeba stejně postupovat v případech přírodních rezervací. Nákupní centra a asfaltová parkoviště s výstavbou satelitů měst mají přednost.

Sobota, 1. dubna 2017, 00:49Odpovědět

Kvůli stavbě D3 zaniknou tři mohyly v Plavu. Už přišly o památkovou ochranu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.