Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Stavba dálnice z Českých Budějovic na hranice se řeší přes dvacet let

Před více než dvaceti lety začaly úřady a samosprávy dávat dohromady podklady pro stavbu rychlostní komunikace z Českých Budějovic na hranice s Rakouskem. Dálnice má nahradit silnici I/3.

Zatím ale nezačaly práce ani na jednom plánovaném úseku dálnice D3 od Budějc směrem na jih. Brzdí je vyvlastňování pozemků, projekt pozastavila i příprava nového posouzení vlivu stavby na životní prostředí (EIA). Řidiči tak musejí při cestě na rakouské hranice u Dolního Dvořiště zdolávat klikatou a úzkou silnici, na níž se nedá příliš předjíždět. „Vozovka nevyhovuje provozu, který na ní bývá. Je v řadě úsecích nepřehledná, nenabízí moc míst k předjíždění a provoz často zpomalují kamiony,“ řekl jihočeský policejní mluvčí Milan Bajcura.

Od 1. ledna 2007, kdy se pro přesnou databázi nehod používá systém GPS, do dnešního dne se na úseku mezi Kaplicí a Dolním Dvořištěm stalo 156 hlášených nehod. Při nich zemřelo šest lidí a dalších 99 utrpělo zranění. „Počet nehod v tomto úseku by výrazně snížila dálnice,“ uvedl Bajcura.

Předseda sdružení pro výstavbu dálnice D3 Pavel Eybert se domnívá, že v ideálním případě by nová komunikace mohla spojit České Budějovice s rakouskými hranicemi v roce 2024. „Ale to je opravdu odhad, muselo by všechno jít ideálně a nesměla by nastat žádná komplikace,“ uvedl Eybert. Momentálně zahájení výstavby nejvíc vázne kvůli vyvlastňování pozemků. Podle Eyberta navíc nelze přesně odhadnout, jak pak bude trvat celá procedura na stavebních úřadech. „Česká republika patří v tomto směru mezi nejhorší země na světě. Získat stavební povolení tu trvá dlouho dobu a vyžaduje obrovské papírování,“ řekl osmašedesátiletý Eybert.

Dodal však, že reálně věří tomu, že úsek dálnice mezi Českými Budějovicemi a rakouskými hranicemi v dohledném horizontu bude stát. „Na rozdíl od D3 ve Středočeském kraji, tam nevěřím, že se po ní vůbec někdy svezu,“ řekl.

Foto Jana Kroneislová | Zdroj ČTK

Štítky dálnice, výstavba, zdržení, hranice, České Budějovice, Pavel Eybert, Rakousko, havárie, Dolní Dvořiště, Česko, Kaplice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba dálnice z Českých Budějovic na hranice se řeší přes dvacet let  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.