Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zima může začít. Silničáři jsou podle svých slov připravěni

1 250 tun soli, 50 tun písku a 5 tun chloridu vápenatého. Tak přesně tolik mají na svém skladu silničáři z FCC České Budějovice před nadcházející zimou. Zároveň je připraven vozový park, který zahrnuje šest velkých sypačů, pět středních sypačů Multicar, šest speciálních chodníkových sypačů, jeden traktor s předním pluhem a dvě čtyřkolky vybavené pluhem pro údržbu chodníků. České Budějovice plánují na zimní údržbu silnic a chodníků uvolnit 16 milionů korun. Jde přibližně o stejnou částku jako v minulé sezoně.

Vedení města koncem října schválilo plán údržby, který přesně definuje, co, kde, v jakém časovém limitu a jakým způsobem má být uklizeno. V plánu zimní údržby je celé historické centrum zahrnující především dlážděné chodníky, lávky a mosty ošetřované převážně ručně.

„V plánu jsou také zohledněny nové midibusové linky MHD spojující náměstí Přemysla Otakara II. s Havlíčkovou kolonií, Papírenskou ulicí a se záchytným parkovištěm v Jírovcově ulici,“ shrnula mluvčí společnosti Kristina Jakubcová.

Po zkušenostech z předešlých zimních období silničáři posílí ruční údržbu, zejména pokud jde o přechody pro chodce, zastávky MHD a úzké chodníky nedostupné technice. „V loňském roce se osvědčilo operativní pořadí pro vybrané široké chodníky na sídlištích, které lze ošetřit strojně, a chodníky v historickém centru. I letos bude tento způsob ošetření využíván,“ dodala Jakubcová.

Všechna vozidla zimní údržby mají nainstalována zařízení GPS se schopností rozeznat, zda vozidlo pluhuje, sype nebo obojí. Všechny trasy komunikací, chodníků, včetně lávek, mostů, podchodů a zastávek jsou zakresleny do programu, který je na všechny GPS přímo napojen. Díky tomu má dispečer vždy aktuální přehled, jak je plněn stanovený plán trasy, a lze také okamžitě reagovat na případnou mimořádnou situaci.

V případě kalamity je připraveno vypomoci 18 dalších firem. „Tyto firmy dodají podle potřeby několik desítek kusů techniky včetně její obsluhy, stejně jako zaměstnance na ruční úklid, kterých je možno povolat až 100 při vyhlášení mimořádné situace,“ uzavřela Jakubcová.

Autoři | Foto FCC

Štítky České Budějovice, doprava, zima, sníh, silnice, chodník, údržba, Multicar, Přemysl Otakar II.

Zima může začít. Silničáři jsou podle svých slov připravěni  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.