Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Místo klíčků mobil. Sdílená auta zažívají rychlý rozmach i na jihu Čech

PR článek

Sdílená auta. Zatímco tento pojem ještě před deseti lety téměř nikdo v tuzemsku neznal, dnes jsou sdílená auta trendem, který se pro řadu jednotlivců i firem stal výhodným pomocníkem. Například v roce 2017 bylo v Česku k dispozici více než 340 sdílených aut. Většinu jich najdou uživatelé v Praze, první vlaštovky najdete ale také v krajských městech, třeba Budějcích.

„Carsharing je vhodný doplněk pro město 21. století. Zejména hovoříme o situaci, kdy lidé využívají více druhů dopravy. Standardně chodí pěšky, při nutnosti rychlejšího přesunu využívají bikesharing, při špatném počasí MHD a v případě že potřebují něco převést nebo kombinaci předchozího použijí carsharing,“ říká Ondřej Zenkl, který stojí za projektem sdílených aut GoDrive v Českých Budějcích.

K tomu, abyste si sdílený automobil mohli půjčit, je nejprve zapotřebí stáhnout si do mobilu aplikaci GoDrive, která je k dispozici pro telefony s Androidem i iOSem.  Kompletní návod na zapůjčení sdíleného auta najdete v našem testu zde.

Sdílení auta je pro uživatele lákavé hned z několika důvodů. Vypůjčení zvládne každý běžný uživatel chytrého telefonu během několika minut - k registraci stačí většinou jen občanka, řidičák a platební karta.

Atraktivní je také rychlá registrace do aplikace, odjezd vozidlem do několika minut, čeká-li vás cesta v noci, nepotřebujete hledat klíče k otevření auta ani k nastartování, stačí pouze chytrý telefon, kterým si odemknete i zamknete.

Zákazník také hradí pouze náklady za čas strávený ve vozidle a za ujeté kilometry. Eliminují se tím u lidí, kteří ročně najezdí do 10 tisíc kilometrů náklady spojené s vlastnictvím a provozem vozidla. Vysoké fixní náklady, jako jsou platby za povinné ručení či havarijní pojištění, a také většinu dalších nákladů spojených s opravami se uživatelů netýkají.

V případě jakéhokoliv problému je standardem také non-stop asistence na telefonu.

Auta si navíc zákazníci vybírají dle potřeby. „Zákazník si půjčí auto, které pro svoji cestu potřebuje. Jede k rodičům, půjčí si městské vozítko Citigo. Jede na velký nákup na víkendovou akci nebo dovolenou, půjčí si větší kombík,“ dodává Zenkl.

Zajímavé výsledky také ukazují aktuální průzkumy. Studenti a mladí lidé žijící ve městech, nebo dojíždějící do měst hromadnou dopravou podle nových čísel nemají čím dál častěji potřebu vlastnit byty, domy a auta. I to je důvodem rychlého rozmachu sdílení aut.

V celé řadě západních zemí se stal carsharing velmi oblíbeným způsobem využívání automobilové dopravy. Původní dobrovolnické carsharingové organizace se po rapidním růstu staly velmi úspěšnými projekty. První komerčně úspěšné carsharingové organizace začaly působit ve Švýcarsku a v Německu v 80. letech 20. století. Podobně tak i české projekty se podle všeho nemusí bát o klientelu.

Foto GoDrive

Štítky carsharing, auta, České Budějovice, Ondřej Zenkl, Jakub Geršl, Česko, Praha, projekt, Německo, Švýcarsko, Android

Místo klíčků mobil. Sdílená auta zažívají rychlý rozmach i na jihu Čech  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.