Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Železniční přejezdy dostanou osvětlení i cedule s nápisem „Proraž mě“

Správa železnic se chystá k dalšímu zabezpečování železničních přejezdů. Ročně totiž dojde k přibližně 160 střetnutím, při kterých zemřou desítky lidí. Zabezpečování bude spočívat v doplnění výstražných světel, instalaci závorových břeven i cedulí „Proraž mě“. Nově také budou instalovány LED diody.

Na české železniční síti, která čítá více než 9 tisíc kilometrů je 7 789 přejezdů. V řadě případů jsou přejezdy jen několik stovek metrů od sebe. Světelnou signalizaci má 4 138 přejezdů a 1 418 má i závory. I přes investice se tragická statistika dlouhodobě nemění. Každoročně dojde zhruba ke 160 střetům, při nichž zahyne téměř padesát osob.

Přejezdy s LED diodami by se měly objevit i na jihu Čech. Tři budou instalovány na hlavní silnici v úseku Blatná – Strakonice a z Horní Cerekve do Tábora. Na některých místech pak budou cedule s nápisem „Proraž mě“. Ty mají řidiče upozornit na to, aby se ve chvíli, kdy zůstanou stát na přejezdu a závory je zablokují, nebáli břevno prorazit a odjeli. Zavedení novinky teď Správa železnic bude konzultovat s dopravními psychology. 

„Vše je zatím ve stádiu příprav. O instalaci těchto cedulí uvažujeme ve spolupráci s policií. Pravděpodobně by se mělo jednat o úseky I. třídy kam bychom tyto nápisy umístili,“ uvedl tiskový mluvčí Správy železnic Marek Illiaš. Panuje ale obava, aby nápis nepodněcoval k záměrné demolici závor a vandalismu. 

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky železniční přejezdy, Správa železnic, Jihočeský kraj, nápis, Správa železniční dopravní cesty, Česko, Blatná, Strakonice, Tábor, Horní Cerekev, železniční přejezd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miroslav Novotný

Pro polské řidiče kamionů ten nápis je stejně k ničemu.. To spíš zastaví a budou v překladači hledat význam nápisu.. Závory, blikacky, houkacky proč ne.. Ale český nápis za mě ne.. Raději piktogramy či grafiku.. Dát na klacek obrázek a hotovo.. Plus kamery.. Lákat to individua bude tak či tak..

Neděle, 19. července 2020, 16:19Odpovědět

Železniční přejezdy dostanou osvětlení i cedule s nápisem „Proraž mě“  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.