Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Stavbaři dnes zahájí dostavbu dálnice D4 mezi Příbramí a Pískem

Stavbaři dnes zahájí dostavbu dálnice D4 mezi Příbramí a Pískem. V provozu má být do konce roku 2024. Jde o první projekt výstavby dálnice formou PPP v Česku, stát by měl za využívání nové dálnice zaplatit 17,8 miliardy korun v čisté současné hodnotě. Dnešního poklepání na základní kámen stavby v Letech na Písecku se zúčastní premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

D4 z Prahy na jih Čech se staví od 60. let minulého století. V provozu je zatím delší úsek od Prahy po Háje na Příbramsku a několik kilometrů dálnice na Písecku. Dostavět zbývá 32 kilometrů mezi Háji a Miroticemi na Písecku.

Nový úsek D4 má vybudovat konsorcium DIVia, které tvoří firmy Vinci a Meridiam. Poté bude dálnici 24 let a čtyři měsíce provozovat a udržovat, za což mu stát bude platit. Přípravné práce spojené hlavně s kácením zeleně začaly letos v březnu, od května stavbaři vytyčovali zábory stavby.

Obce na trase D4 so od dostavby slibují, že skončí zácpy na strakonické silnici I/4 a ubude nehod. Přínosem bude podle nich také rychlejší cestování do Prahy. Poukazují na to, že strakonická silnice je i hodně nepřehledná. Řidiči tam často bourají, výjimkou nejsou smrtelné nehody.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky ČR, silnice, stavby, D4, dálnice, Písek, Příbram, ANO 2011, okres Písek, Česko, Andrej Babiš, Karel Havlíček, Praha, Vinci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavbaři dnes zahájí dostavbu dálnice D4 mezi Příbramí a Pískem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.