Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Auta s postelí jsou na Budějovicku vítána

PR článek

Nebývalý boom zažívá karavaning a cestování v obytných vozech všeho druhu. S rostoucím počtem jejich uživatelů rostou také nároky na infrastrukturu a zázemí v turisticky oblíbených destinacích. Jednou z lokalit, která je na nový druh turistů připravena, je Budějovicko v jižních Čechách. “Auta s postelí” jsou tu vítána.

Více obytných vozů na veřejných parkovištích i soukromých pozemcích, nutnost vylévat chemická WC a doplňovat nádrže s vodou. To jsou problémy, které řeší řada obcí v turisticky atraktivních lokalitách. Některé z nich nápor takzvaných “vanliferů”, jak si uživatelé obytných dodávek říkají, nevydržely a zvolily restriktivní postoj k celé situaci. Výjimkou tak nejsou například zákazy stání obytných vozů přes noc.

Zcela opačným směrem se vydalo Budějovicko. Turistická oblast, která zahrnuje nejen krajskou metropoli, ale například i jednu z nejnavštěvovanějších kulturních památek zámek Hlubokou, nebo světoznámou UNESCO lokalitu Holašovice, jde současnému trendu naproti. Pro “obytkáře” hledají vhodné lokality a připravují takzvané štelplacy (z německého Stellplatz) se zázemím. Tato v Evropě zcela běžná stání ze své povahy umožňují přenocování často jen na jednu noc a poskytují základní služby, jako je výlevka pro chemické toalety, doplnění pitné vody a dobití baterií.

“Vývoj tohoto segmentu pozorně sledujeme a snažíme se naslouchat specifickým potřebám této skupiny. Uživatelé obytňáků jsou pro domácí cestovní ruch stejně důležití jako ostatní turisté, a proto jim chceme pro návštěvu Budějovicka připravit co nejlepší podmínky,” říká ředitel destinační společnosti Českobudějovicko-Hlubocko Tomáš Polanský. Pro letošní sezonu připravila budějovická radnice oficiální stání pro obytné vozy na jednom ze záchytných parkovišť P+G Na Dlouhé louce. Karavanisté zde najdou zázemí pro zhruba 20 obytných vozů, které je zpoplatněno sazbou od 4 hodin za 50 korun po celodenní stání za 150 korun. Toto místo je provizorní a město plánuje vybudování nového stání v některé z atraktivnějších lokalit na okraji města.

Další Stellplatz pak vznikl na soukromém pozemku v Hrdějovicích na půli cesty mezi Budějovicemi a Hlubokou. Kromě stellplatzů lze využít také několik městských kempů či kempů v blízkém okolí. “Vytipovali jsme vhodná místa pro přenocování v destinaci, včetně návaznosti na jednodenní výlety po okolních atraktivitách. Aktuálně zařazujeme toto téma do  naší marketingové komunikace. Budějovice zároveň leží na trase Praha - Rakousko - Chorvatsko a pro majitele obytňáků tak může být nabídka stání důvodem pro jednodenní zastávku při cestě na zahraniční dovolenou,” popisuje strategii marketingový manažer destinace Vojen Smíšek.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky kempování, obytný vůz, Jihočeský kraj, UNESCO, České Budějovice, Evropa, Rakousko, Chorvatsko, postel, Holašovice, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Auta s postelí jsou na Budějovicku vítána  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.