Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

České dráhy koupily nové lokomotivy. Nasazeny budou také na trase z Prahy do Budějc

České dráhy koupily čtyři lokomotivy Taurus. Za stroje zaplatí rakouské společnosti WLC zhruba 285 milionů korun. Lokomotivy by měly jezdit na linkách z Bohumína do Vídně a Prahy a také z metropole do Budějc.

„Pořízení Taurusů zapadá do naší strategie obnovy vozidlového parku moderními interoperabilními lokomotivami a jsou vybaveny zabezpečovacím systémem ETCS. Lokomotivy budeme využívat v dopravě vlaků EuroCity a InterCity, ale díky jejich interoperabilitě a rychlosti až 230 km/h je plánujeme využít také v provozu s moderními soupravami,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČD Ivan Bednárik.

Lokomotivy jsou vybaveny zabezpečovacím systémem ETCS a mají maximální rychlost 230 km/h. Podle dopravce jsou schválené pro provoz v České republice a také v Rakousku, Německu a v Maďarsku, což umožní překračovat hranice bez výměny lokomotivy.

Dráhy předpokládají, že stroje převezmou začátkem října a po jejich zevrubné prohlídce a drobných úpravách je nasadí během zimních měsíců do pravidelného provozu.

České dráhy tak budou provozovat 43 elektrických lokomotiv, šest Taurusů řady 1216, sedmnáct lokomotiv Vectron a dvacet lokomotiv řady 380. V budoucnosti je společnost chce doplnit dalšími až 90 novými lokomotivami pro rychlost 200 km/h a až padesáti lokomotivami pro rychlost 230 km/h. Jejich dodavatele nyní České dráhy hledají v otevřené mezinárodní soutěži.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČD

Štítky České dráhy, Taurus, vlak, České Budějovice, Praha, Vídeň, Bohumín, Ivan Bednárik, InterCity, Německo, Česko, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ilona Čubirková

Krása! Ještě ty starý zavšivený smradlavý vagony z roku "nebreč" vyměnit! Ať se z vraků ČD konečně stanou vlaky!

Středa, 1. září 2021, 12:51Odpovědět

České dráhy koupily nové lokomotivy. Nasazeny budou také na trase z Prahy do Budějc  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.